Links: sergeant Hanna. Rechts: luitenant-kolonel Françoise, toen ze nog majoor was.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: sergeant Hanna. Rechts: luitenant-kolonel Françoise, toen ze nog majoor was. © Defensie/Peter Leduc/Didier Authelet

Hanna en Françoise werken bij defensie: “De emancipatiestrijd is hier al zo goed als gestreden”

“Ik ben heel jong en ik ben een vrouw. Maar ik geef wel leiding aan een tiental soldaten, die me zonder uitzondering respect tonen. Dat is normáál, hier in het leger.” Hanna (24) en Françoise (49) werken bij defensie, de een begint net als sergeant, de ander schopte het tot luitenant-kolonel. Bijna een op de tien Belgische militairen is ondertussen een vrouw, maar “defensie zal nog een tijdje een mannenbastion blijven”, gelooft Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld). Zo ervaren Françoise en Hanna dat niet. “Nergens krijg je zo veel kansen om als vrouw de touwtjes in handen te nemen.”

13 reacties

 • Michel Vandewiele

  1 maand geleden
  Dezelfde opleidingen en proeven? daar ik heb ik bij ervaring wel mijn bedenkingen over. Einde discussie.
 • emiel wouters

  1 maand geleden
  vroeger waren het bevelen, met de vrouwen is het nu overredingskracht. Een eigenschap die de vrouwen siert.
 • Jean De Grande

  1 maand geleden
  Catherine MISTIAEN, hoe hoger de graad hoe kleiner het verschil tussen de seksen wordt. Ik heb nog nooit een kolonel door de modder zien kruipen.
 • Catherine MISTIAEN

  1 maand geleden
  Mannen luisteren gemakkelijk naar een vrouw aan de top. Dat is geen enkel probleem. Maar dat mannen nog altijd het zware, echte werk aan de basis uitvoeren, is veel geruststellender. Dat vrouwen de mannen fysiek niet evenaren, zie je aan het onderscheid in de sportsector. Ik stel voor om ook in het leger, net zoals in de sportsector, M en V apàrt op te leiden. En als je vrouwen volledig apart houdt in een parallel vrouwenleger, kunnen vrouwen elke graad van hoog tot laag, invullen, tot generaal.
 • Peter van Nieuwpoort

  1 maand geleden
  Wat is hier nu bijzonder aan? Vrouw en leiding over een tiental mannen? Geweldig zou ik zeggen, een hele prestatie! Zou ook eens aan het front moeten gaan, kijken hoe lang ze leiding blijft geven. Dat gezever over genderprestaties. Als je goed bent in je werk, maakt het niet uit of je vrouw of man bent.
 1. Belgische wereldverbeteraars: 5 micro-ondernemers met een missie. “Alles is gegroeid uit een persoonlijke frustratie”
  PREMIUM

  Belgische wereldver­be­te­raars: 5 mi­cro-onderne­mers met een missie. “Alles is gegroeid uit een persoonlij­ke frustratie”

  Ze hebben geen keuze. Hun hart geeft hen in dat ze zich moéten inzetten voor de natuur of hun medemens. De Belgische Lenja (28) creëerde ’s werelds eerste circulaire zonnebrillenmerk. Isabel (36) ontwikkelt ecologische luiers. François (38) is het brein achter het sociale succesverhaal Helpper. Ruth (22) zorgt ervoor dat minder bruidsjurken in de vuilnisbak belanden. En Stefanie (29) gaat de strijd aan met stress. Vijf kleine ondernemers met één grote missie: de wereld een beetje mooier maken.
 1. Hond bungelt in lucht met halsband aan poort
  Play

  Hond bungelt in lucht met halsband aan poort

 2. Luikse locatie met clowns lijkt op filmset van horrorfilm
  Play

  Luikse locatie met clowns lijkt op filmset van horrorfilm