Links: sergeant Hanna. Rechts: luitenant-kolonel Françoise, toen ze nog majoor was.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: sergeant Hanna. Rechts: luitenant-kolonel Françoise, toen ze nog majoor was. © Defensie/Peter Leduc/Didier Authelet

Hanna en Françoise werken bij defensie: “De emancipatiestrijd is hier al zo goed als gestreden”

“Ik ben heel jong en ik ben een vrouw. Maar ik geef wel leiding aan een tiental soldaten, die me zonder uitzondering respect tonen. Dat is normáál, hier in het leger.” Hanna (24) en Françoise (49) werken bij defensie, de een begint net als sergeant, de ander schopte het tot luitenant-kolonel. Bijna een op de tien Belgische militairen is ondertussen een vrouw, maar “defensie zal nog een tijdje een mannenbastion blijven”, gelooft Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld). Zo ervaren Françoise en Hanna dat niet. “Nergens krijg je zo veel kansen om als vrouw de touwtjes in handen te nemen.”

13 reacties

 • Michel vandewiele

  2 jaar geleden
  Dezelfde opleidingen en proeven? daar ik heb ik bij ervaring wel mijn bedenkingen over. Einde discussie.
 • emiel wouters

  2 jaar geleden
  vroeger waren het bevelen, met de vrouwen is het nu overredingskracht. Een eigenschap die de vrouwen siert.
 • Jean De Grande

  2 jaar geleden
  Catherine MISTIAEN, hoe hoger de graad hoe kleiner het verschil tussen de seksen wordt. Ik heb nog nooit een kolonel door de modder zien kruipen.
 • Catherine Mistiaen

  2 jaar geleden
  Mannen luisteren gemakkelijk naar een vrouw aan de top. Dat is geen enkel probleem. Maar dat mannen nog altijd het zware, echte werk aan de basis uitvoeren, is veel geruststellender. Dat vrouwen de mannen fysiek niet evenaren, zie je aan het onderscheid in de sportsector. Ik stel voor om ook in het leger, net zoals in de sportsector, M en V apàrt op te leiden. En als je vrouwen volledig apart houdt in een parallel vrouwenleger, kunnen vrouwen elke graad van hoog tot laag, invullen, tot generaal.
 • Peter van Nieuwpoort

  2 jaar geleden
  Wat is hier nu bijzonder aan? Vrouw en leiding over een tiental mannen? Geweldig zou ik zeggen, een hele prestatie! Zou ook eens aan het front moeten gaan, kijken hoe lang ze leiding blijft geven. Dat gezever over genderprestaties. Als je goed bent in je werk, maakt het niet uit of je vrouw of man bent.
 1. Net als prinses Elisabeth studeren Sophy (21) en Laura (20) aan de Koninklijke Militaire School: “Hier leren vrouwen tenminste hoe ze een leider kunnen zijn”
  PREMIUM

  Net als prinses Elisabeth studeren Sophy (21) en Laura (20) aan de Koninklij­ke Militaire School: “Hier leren vrouwen tenminste hoe ze een leider kunnen zijn”

  Deze maand startte kroonprinses Elisabeth (18) haar opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. Daarmee zet ze een lange traditie binnen de koninklijke familie verder, maar wel als eerste prinses ooit. Als jonge vrouw voor een militaire school kiezen: Sophy Gravez (21) en Laura Couckuyt (20) deden het Elisabeth voor. Ze vallen op in die mannenwereld, maar krijgen geen speciale behandeling. En ze worden, net als de jongens, klaargestoomd tot leidinggevenden. “Hier ontdek je dat je als jongere wel echt discipline kan hebben.”
 2. Middageten wordt steeds duurder door 'lunchflatie’. “Een klein tasje soep dat in één slok op is kost 4 euro”

  Middageten wordt steeds duurder door 'lunchfla­tie’. “Een klein tasje soep dat in één slok op is kost 4 euro”

  Het is je vast niet ontgaan: je geliefde cappuccino om je werkdag mee te breken is stukken duurder geworden, net als broodjes, salades en andere kantoormaaltijden. ‘Lunchflatie’ heet dat. Om die oplopende kosten te vermijden, nemen Marieke (30) en Liesbeth (30) zelf lunch mee naar de werkvloer. “Er zijn twee groepen op ons werk: de boterhamclub en degenen die meestal iets gaan halen om te eten. Tegenwoordig wordt de boterhamclub steeds groter.”