Eindelijk een excuus voor je onbeantwoorde mails: mailtje minder per dag verkleint CO2-uitstoot (een beetje)
Een overvolle mailbox waarvan de helft onbeantwoord: het is niet langer iets om je over te schamen. Integendeel, want met een mailtje minder per dag verklein je de CO2-uitstoot. Sommigen houden het op een druppel op een hete plaat. Hoe dan ook, energie besparen zal je.
Delen per e-mail
De meeste mensen zien het internet als een fluffy wolk die tussen ons in zweeft. Wanneer je een e-mail verzendt, gaat die via de cloud woops naar de inbox van de ontvanger. Net iets te mooi om waar te zijn. Want in plaats van een tripje via een wolk, wacht je mail een reis langs energievretende elektronica.
De reisroute
Via een netwerk van glasvezelkabels gaan mails de wereld rond. Tussen jouw mailbox en die van je ontvanger maakt hij een tussenstop in een datacenter waar allerhande data worden verstuurd, verwerkt, opgeslagen en geanalyseerd. Datacenters verbruiken niet alleen veel energie, ze hebben ook een ongelofelijke uitstoot. Daarbij zijn mails 24/7 raadpleegbaar, wat betekent dat de servers actief blijven en non-stop energie verbruiken.
Dat alles zorgt ervoor dat ook de virtuele e-mail CO2 uitstoot. In een recent rapport stelt de Financial Times dat als elke Brit per dag één mailtje minder stuurt, het 16.433 ton CO2 zou besparen. Een hoeveelheid die overeenkomt met tienduizenden vliegtuigreizen naar Europa.
Druppel op een hete plaat
De impact van één mailtje minder lijkt enorm, al blijft het een druppel op een hete plaat. Wetend dat het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 435.2 miljoen uitstoot, zou het nog niet eens gaan om een besparing van een halve procent.
Daarbij zijn er nog enkele kanttekeningen. De CO2-uitstoot werd berekend op basis van het volledige verbruik van allerlei toestellen die ook zonder e-mailverkeer zouden blijven draaien, denk aan je computer of je wifirouter. Hierdoor zou het ruimere netwerk, ondanks het verkleinde volume aan e-mails, haast nog evenveel energie verbruiken als voordien. Eén mailtje minder zou zo nog geen gram CO2 besparen.
Bespaar (jouw) energie
Voor wie gedemotiveerd raakt door dit povere resultaat, zijn er gelukkig nog alternatieven die je van achter je scherm kan doen om het milieu te sparen. Maak bijvoorbeeld wat meer gebruik van je harde schijf als opslagruimte in plaats van de cloud of beperk je uren gestreamde video. Want ook deze diensten dragen bij aan de CO2-uitstoot.
De energiebesparing voor de planeet lijkt misschien miniem, maar vergeet niet dat je met een mailtje minder ook jouw energie spaart. Maak je niet druk over die mail die je uit het oog verloor. Stuur enkel mails wanneer je voelt dat zowel jij als je ontvanger er iets aan hebben. Zo niet? Laat het en bespaar naast energie ook een hoop tijd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Infectiologe Erika Vlieghe (49) is de NINA-vrouw van 2020: “Als mijn vriend dit jaar verdraagt, kan hij alles aan”
Een tijdje geleden stelden we jullie een belangrijke vraag: welke vrouwen maakten het afgelopen jaar het meeste indruk? Jullie stemden massaal, en nu zijn de resultaten eindelijk bekend. Infectiologe Erika Vlieghe is de NINA-vrouw van het jaar. “Dat ik door jullie gekozen ben, komt als een verrassing. Ik heb dit jaar niet altijd fijne boodschappen gebracht, hè. Het doet deugd dat de mensen een onderscheid maken tussen de boodschap en de boodschapper.” -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
PREMIUM
Net als prinses Elisabeth studeren Sophy (21) en Laura (20) aan de Koninklijke Militaire School: “Hier leren vrouwen tenminste hoe ze een leider kunnen zijn”
Deze maand startte kroonprinses Elisabeth (18) haar opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. Daarmee zet ze een lange traditie binnen de koninklijke familie verder, maar wel als eerste prinses ooit. Als jonge vrouw voor een militaire school kiezen: Sophy Gravez (21) en Laura Couckuyt (20) deden het Elisabeth voor. Ze vallen op in die mannenwereld, maar krijgen geen speciale behandeling. En ze worden, net als de jongens, klaargestoomd tot leidinggevenden. “Hier ontdek je dat je als jongere wel echt discipline kan hebben.” -
-
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
PREMIUM
“Investeer in vrouwen en je krijgt meer welvaart”
Mannen houden de achterstelling van vrouwen doelbewust in stand, stelt economie-experte Linda Scott. Met een vracht aan cijfers pleit ze voor meer vrouwen aan de macht. En: “Hoe actiever vrouwen zijn, hoe minder vaak ze worden mishandeld door hun man.” -
PREMIUM
Moet een job je passie zijn? Tips van carrièrecoaches om gelukkiger te worden op de werkvloer: “Gewoon tevreden zijn is ook oké”
2 reacties
Emi Hergersberg
Filip De Ridder