Dit zijn de typische beginnersfouten bij een sollicitatie
Het einde van het schooljaar is in zicht, en dat wil zeggen dat binnenkort heel wat pas afgestudeerden hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Alleen is solliciteren niet altijd even gemakkelijk. Dankzij de tips van loopbaancoach Annelies Quaegebeur wordt solliciteren kinderspel.
Delen per e-mail
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book 'Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie' (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link.
Daar sta je dan, als twintiger met diploma in de hand aan de deur van jouw droombedrijf. Veel enger kan het niet zijn. Je hebt een goede portie lef nodig om als jong geweld je voet tussen de deur te steken.
Omdat solliciteren geen les is die we allemaal uit de middelbare school meekregen, gaan twintigers tijdens zo'n gesprek vaak de mist in. Deze tips zorgen ervoor dat jij vol vertrouwen op gesprek kan gaan.
1. Wacht niet tot je droomjob uit de lucht valt
Want dan kan je jammer genoeg nog erg lang wachten. Voor je dromen moet je werken, er zijn erg weinig mensen die door weinig te doen hun doelen bereiken. Ga op zoek naar goede vacatures en ga op zo veel mogelijk gesprekken. Al doende leer je.
2. Dress to impress
Een hippe millenial durft al eens té casual te zijn. Maakt niet uit bij welk bedrijf je op gesprek gaat. Zorg altijd dat je er goed uitziet. Die gescheurde broek mag dan wel jouw favoriete kledingstuk zijn, hij laat waarschijnlijk niet meteen de beste indruk na op de persoon die je interview afneemt.
3. Kom op tijd
Je wil natuurlijk vanaf de eerste minuut een goede indruk maken. Dat begint met ervoor te zorgen dat je niet te laat komt. Slaat het noodlot toe en sta je in de file staat of komt die trein of bus weer maar eens te laat? Bel dan even naar de persoon waarmee je hebt afgesproken.
4. Stel vragen en neem risico's
Toon dat je écht interesse hebt in de open positie. Bedenk misschien thuis al enkele vragen, zodat je die kan stellen op een gepast moment. Niets is zo vervelend als na het gesprek thuiskomen en nog met vragen zitten.
5. Praat niet negatief over je vorige werkgever
Ooit een (vakantie) job of stage gedaan waar je echt niet over te spreken bent? Je laat die negatieve commentaar toch maar best achterwege. Bedrijven houden er niet van om mensen aan te nemen die al vaker conflict hadden met werkgevers in het verleden.
6. Doe je huiswerk
Bekijk goed in welke firma je terecht zal komen. Want de kans is enorm groot dat één van de eerst gestelde vragen 'waarom pas jij in dit bedrijf' is. Laat zien dat jij een verschil kan maken in het bedrijf.
7. Let op je lichaamshouding
Lichaamstaal wordt voor 55% bepaald door jouw lichaamshouding. Probeer dus altijd op je toon en houding te letten. Zit met rechte rug en leg je handen op je schoot, zo kom je kalm en zelfzeker over. Toon daarnaast ook altijd enthousiasme. Hou altijd in je achterhoofd dat vaardigheden aangeleerd kunnen worden, enthousiasme en een positieve ingesteldheid niet. Ben je superenthousiast over een bepaalde job? Probeer dan niet 'cool' over te komen en toon hoe graag je de job echt wil.
8. Lees tussen de lijnen
Wat een job nu juist inhoudt is variabel. Het bedrijf geeft meestal weer wat zij in ideale omstandigheden willen. Veel jobomschrijvingen zijn samenraapsels van oudere vacatures. Bezit jij 75% van de gevraagde criteria? Solliciteer dan gewoon!
9. Bedank je interviewer
Best stuur je nog de dag zelf of de dag na je jobinterview een mailtje naar de persoon die je interviewde, om hem of haar te bedanken. Het is deels gewoon basisbeleefdheid maar wordt enorm vaak vergeten. Op deze manier zal je ook nog eens de gedachten van jouw interviewer binnendringen, waardoor je een laatste goede indruk nalaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zeg dat maar tegen je baas: "Dagdromen heeft zeker nut"
In het niets staren en je geest even laten afdwalen wordt doorgaans gezien als iets negatiefs, omdat je je niet concentreert op de taak waar je mee bezig bent. Maar volgens wetenschappers aan de universiteit van Gent heeft dagdromen wel degelijk een nut. "Je wordt er creatiever door." -
#girlboss reeks
"Mijn zwangerschap heeft ervoor gezorgd dat ik extra gemotiveerd was om zelfstandige te worden"
Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag vertelt psychologe en therapeute Lynn Jespers (30) haar verhaal. -
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
-
In deze sector verdienen vrouwen 35% meer dan mannen
Wereldwijd neemt de loonkloof steeds meer af en toch ligt het maandloon van mannen in bijvoorbeeld de Europese Unie nog altijd 19,1 procent hoger dan dat van vrouwen. Maar in één industrie is het omgekeerde waar: de modewereld. -
PREMIUMGoed Gevoel8
Al gehoord van de team-out? Experten leggen uit hoe je opnieuw verbinding vindt met je team
-
De vijf meest prangende vragen over 5G beantwoord
De eerste 5G-netwerken in ons land zijn operationeel, de eerste smartphones waarmee je op dat gigasnelle netwerk kan, liggen in de winkel. Is het al tijd om mee op de kar te springen? De vijf meest nijpende vragen over 5G op een rij. -
België op 19e plaats in onderzoek naar gelijke kansen voor vrouwen wereldwijd: veel vrouwen in management, bitter weinig vrouwen in STEM
Gelijke kansen voor vrouwen: wereldwijd blijft het een utopie. Dat blijkt alweer uit een nieuw, grootschalig onderzoek naar gelijkheid in 100 landen. België doet het niet barslecht: we staan op de negentiende plaats, vooral omdat Belgische vrouwen goed scoren op managementposities en salaris. Maar heel wat landen doen het beter dan ons. Én slechter. Het maakt meteen duidelijk welke grote pijnpunten wereldwijd nog aangepakt moeten worden.