Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

De ‘burn-out break’, een nieuwe trend? Ook bedrijf Bumble sluit een week om werknemers op adem te laten komen

Datingapp Bumble heeft de deuren een week gesloten om al zijn personeel vijf extra dagen betaald verlof te geven. Het bedrijf wil zo de kans op burn-outs onder zijn werknemers verkleinen. LinkedIn deed in april al hetzelfde. De Britse krant The Guardian doopt het de ‘burn-out break’. “We kunnen alleen maar deftig afstand van het werk nemen als we daartoe verplicht worden.”

 1. NINA-cartooniste Thaïs Vanderheyden: “Sinds een man me op mijn 26ste thuis overviel, ben ik nooit nog zorgeloos”

  NI­NA-cartoonis­te Thaïs Vanderhey­den: “Sinds een man me op mijn 26ste thuis overviel, ben ik nooit nog zorgeloos”

  ‘NINA’ is terug, en ook dit jaar tekent cartooniste Thaïs Vanderheyden de illustraties voor het weekendmagazine. De moeder van vier en eigenares van uitgeverij De Limonadefabriek is vaak slapeloos en hoogsensitief, en moest het verlies van zowel haar moeder, vader als broer een plaats leren geven. Nu leeft ze erg bewust, geniet ze van het moederschap en gebruikt ze de late uren om haar creativiteit de vrije loop te laten. “Ik voel alles haarfijn aan: het verdriet van vrienden, de zorgen van anderen. Dat is niet altijd makkelijk.”
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Trend in de bedrijfswereld: spontane vakantiedagen om burn-out te vermijden. “Wie lange dagen maakt, is niet per se werkverslaafd”

  Trend in de bedrijfswe­reld: spontane vakantieda­gen om burn-out te vermijden. “Wie lange dagen maakt, is niet per se werkver­slaafd”

  Pop-up vakantiedagen, selfcare-verlof of wellbeing days. Sinds het begin van de pandemie lassen steeds meer bedrijven wereldwijd spontane vakantiedagen in voor hun (uitgebluste) werknemers om een burn-out te vermijden. Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans neemt de trend onder de loep. Want een nobel initiatief is het zeker, maar hebben die vrije dagen ook het beoogde effect?