Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Betekent een vrouw aan de top ook meer werkgeluk in bedrijf? Expert: “Er is meer oog voor de thuissituatie”

De vraag naar meer vrouwen in sleutelposities groeit. En gelukkig maar. Nederlandse hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe onderzocht het effect van een vrouwelijke leider onderzocht. Tijdens deze Week van het Werkgeluk legt ze uit waarom bedrijven met een vrouw aan de top anders — en béter — opereren.

 1. Hanna en Françoise werken bij defensie: “De emancipatiestrijd is hier al zo goed als gestreden”
  PREMIUM

  Hanna en Françoise werken bij defensie: “De emancipa­tie­strijd is hier al zo goed als gestreden”

  “Ik ben heel jong en ik ben een vrouw. Maar ik geef wel leiding aan een tiental soldaten, die me zonder uitzondering respect tonen. Dat is normáál, hier in het leger.” Hanna (24) en Françoise (49) werken bij defensie, de een begint net als sergeant, de ander schopte het tot luitenant-kolonel. Bijna een op de tien Belgische militairen is ondertussen een vrouw, maar “defensie zal nog een tijdje een mannenbastion blijven”, gelooft Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld). Zo ervaren Françoise en Hanna dat niet. “Nergens krijg je zo veel kansen om als vrouw de touwtjes in handen te nemen.”
 2. Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”
  PREMIUM

  Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”

  De bouwsector is een mannenbastion: van de 200.000 bouwvakkers in België is nog geen procent vrouw. Steentapijtplaatser Jolien Boonen (29), binnenkort te zien in vtm2-programma ‘Lady Bouwers’, en Jessica Leyne (31), die drie jaar geleden stopte als leerkracht en nu totaalrenovaties voor haar rekening neemt, vertellen vol overgave over hun atypische job en de reacties die daarop komen. “Een vrouw wees ooit naar me, trok haar dochter dicht tegen zich aan en zei haar: ‘Kijk meisje, daarom moet je studeren’.”