"72 procent van de jonge generatie krijgt een quarterlifecrisis"
De dagen worden korter, je ochtendhumeur langer. Het is pikdonker wanneer je 's ochtends thuis vertrekt, en als je 's avonds de sleutel weer in het slot steekt, lijkt het alsof de nacht alweer gevallen is. Om maar te zeggen: geen wonder dat we er allemaal een beetje sip bijlopen. Of is er misschien meer aan de hand?
Volgens een onderzoek van LinkedIn zou maar liefst 72 procent van de jonge generatie werknemers al geworsteld hebben met een quarterlifecrisis. In tegenstelling tot de oude garde betekent dat niet dat we massaal motorfietsen of dure sportwagens aankopen, maar dat we ons carrièrepad en onze levenskeuzes eens goed onder handen nemen. En die heeft ons vroeger te pakken dan je zou denken: gemiddeld zijn we slechts 26 jaar en 9 maand wanneer we geveld worden door zo'n existentiële crisis.
Onzekerheid
Natuurlijk zijn er heel wat verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat we even met de handen in het haar zitten, maar volgens het onderzoek ligt de oorzaak vooral bij het al dan niet aankopen van een huis of appartement (57 procent), het vinden van een job die je graag doet (57 procent) en de druk om een partner te vinden (46 procent). Niet verwonderlijk, want volgens klinisch psycholoog Alex Fowke is een quarterlifecrisis vooral "een periode van onzekerheid, waarin je gekweld wordt door twijfels over je carrière, liefdesleven en financiële situatie."
"Je kan het ook bekijken als een soort tweede puberteit," legt de psycholoog uit. "In feite volgt de quarterlifecrisis hetzelfde patroon: je trekt je eigen leven en keuzes in twijfel, en je ervaart de eerste stress die gepaard gaat met volwassen worden." Bovendien gaat het cijfer steeds omhoog, omdat de nieuwe generatie het financieel minder makkelijk heeft dan vroeger.
Vergelijken met anderen
"Vandaag de dag leggen jonge twintigers zichzelf ook een enorme druk door om meteen een huis te kopen, carrière te willen maken en er ook nog eens een druk sociaal leven op na te houden. Daar komt nog eens bij dat we een totaal vertekend beeld hebben van de werkelijkheid bij anderen, door sociale media," aldus Fowke. "De grootste problemen bij deze generatie zijn dan ook hun onvermogen om de doelen die ze stellen te bereiken, interne conflicten, onzekerheid en de zoektocht naar zichzelf."
"Veel millennials hebben het probleem dat ze van thuis uit erg ambitieus zijn grootgebracht, maar zelf hebben ze het gevoel dat ze nergens geraken. Ze zoeken naar het juiste carrièrepad, en wanneer dat niet meteen voor hen opdoemt, hebben ze het gevoel dat ze gefaald hebben."
Wat nu?
En wat als je zelf worstelt met zo'n quarterlifecrisis? Carrière-expert bij LinkedIn, Darain Faraz, deelt enkele tips:
Kijk niet naar anderen
"Jezelf continu vergelijken met anderen, of het nu je vrienden of collega's zijn, is hét ultieme recept voor teleurstelling. Iedereen is anders, iedereen bevindt zich in een ander stadium in hun leven, dus stop met jezelf te vergelijken met anderen - bepaal wat jouw definitie van succes is en wat jou gelukkig maakt. Dàt is het belangrijkste."
Waarom voel je je zo?
"De stress van de dagelijkse rompslomp kan er al snel voor zorgen dat het ons allemaal wat te veel wordt. En dat terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Probeer eens objectief naar je eigen situatie te kijken: waarom ben je zo gespannen of ongelukkig? Heeft het met je werk te maken? Of misschien je persoonlijke leven? Op die manier kan je het probleem gericht aanpakken."
Wees lief voor jezelf
"Je mag zo'n quarterlifecrisis niet onderschatten. Vaak zijn we zélf het meest kritisch voor onszelf, wat die periode er niet makkelijker op maakt. Probeer te onthouden dat dit ook een positieve ervaring kan zijn: je leert meer over jezelf en je komt er onwaarschijnlijk een stuk zelfzekerder uit. Bovendien is dit het moment om uit te zoeken wat je wél wil in het leven. En wees er maar zeker van: zo'n crisis blijft niet duren."
Praat met anderen
"Als je niet goed in je vel zit, op het werk of in de privésfeer, is het belangrijk om dat aan anderen te laten weten. Zo kan je het probleem niet alleen bespreekbaar maken en rationaliseren, anderen kunnen je ook helpen bij het zoeken van een oplossing."
Ga op onderzoek uit
"Wat zijn je passies? Waar geniet je van? Ben je klaar voor een compleet nieuwe stap, of zoek je gewoon een kleine verandering? Zorg dat je weet wat de mogelijkheden zijn, vooraleer je actie onderneemt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
PREMIUM
“Laat je niet onder druk zetten, er is àltijd ruimte om te onderhandelen”: zo leer je te vragen wat je écht wilt
-
-
Jobat
Horeca kampt met groot personeelstekort: waarom zou jij in deze sector willen werken?
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt. -
PREMIUM
Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”
-
“9 kinderen per verzorger is echt te veel." 2 mama’s maken pakkend filmpje om probleemsituatie in Belgische kinderopvangen aan te kaarten
“Zweden 5. Griekenland 4. Engeland 3. Nederland 3. België 9.” Het zijn de eerste woorden uit het filmpje ‘9 is echt te veel’, waarin mama’s Ellen Pollard en Marie De Hert van Poolhert Productions de probleemsituatie in de Belgische kinderopvangen aankaarten. Want nog altijd staat er in ons land één onthaalouder in voor de zorg voor maar liefst 9 baby’s, peuters en kleuters. En dat filmpje komt precies op het juiste moment, want 11 tot 17 oktober is het Week van de kinderopvang. -
Nog geen ervaring? Zo haal je volgens de experts toch die job binnen
Op de arbeidsmarkt kan het er keihard aan toe gaan. De kandidatuur van wie niet over de juiste ervaring beschikt belandt meestal genadeloos in de prullenmand. Tenzij je met erg goede argumenten op de proppen komt om de rekruteerder te overtuigen. Drie recruiters vertellen ons waar zij tijdens de sollicitatieprocedure vooral op letten.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLies De Vuyst
SABINE VAN DE KERKHOVE
Patrick Coens
Jan Maarten
Roland Peeters