Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

6 op de 10 Belgen praten over privéleven met de baas: is dat wel slim? Expert: “Weet dat het effect kan hebben”

Amicaal zijn op de werkvloer: het is meer de norm dan een uitzondering. Maar hoeveel persoonlijke info kan je delen met je baas? Waar ligt de beleefde balans tussen eerlijkheid en oversharing en hoeveel eerlijkheid brengt je carrière in gevaar? Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans licht toe hoe je gezonde grenzen stelt. “Eerlijk zijn over je mentale gezondheid zou geen invloed mogen hebben op hoe je baas je beoordeelt, maar onderzoek leert ons helaas dat het er anders aan toe gaat.”

 1. 6 lessen die we kunnen leren van de Queen: “In haar kledij verwerkt ze codes en signalen”

  6 lessen die we kunnen leren van de Queen: “In haar kledij verwerkt ze codes en signalen”

  Ze zit al 70 jaar op de troon en morgen, op 21 april, mag de Britse koningin Elizabeth II maar liefst 96 kaarsjes uitblazen. Alleen al van haar doorzettingskracht kunnen we heel wat opsteken, maar koningshuisdeskundige Jo De Poorter en leadershipexpert Thecla Goossens vertellen wat de Queen ons nog leert, vooral over leiderschap. “Ze weet perfect wanneer ze moet ‘vasthouden’ en wanneer ze moet ‘loslaten’.”
 2. COLUMN. Lien Van de Kelder over haar woelige vertrek naar Thailand: “Ik besliste om te zwijgen tegen de kinderen”
  NINA

  COLUMN. Lien Van de Kelder over haar woelige vertrek naar Thailand: “Ik besliste om te zwijgen tegen de kinderen”

  Lien Van de Kelder (39) woont momenteel samen met haar kinderen Jeanne en Victor en haar man Hans in Thailand. Elke week schrijft ze voor ons hoe haar reis verloopt. Deze week: het vertrek. Begin januari mochten Lien, Jeanne en Victor eindelijk hun koffer maken. Maar reizen met kinderen naar een exotisch land in hartje pandemie is niet zo vanzelfsprekend. “Mijn hart bonkt, mijn knieën zijn week, ik voel me misselijk. ‘Ping’, een mailtje van het testcentrum.”
 3. “Ze is poeslief en toch blijf je op je hoede.” Psycholoog vertelt hoe je omgaat met ‘frenemies’ op de werkvloer

  “Ze is poeslief en toch blijf je op je hoede.” Psycholoog vertelt hoe je omgaat met ‘frenemies’ op de werkvloer

  Fijne collega’s zijn ontzettend belangrijk voor je werkgeluk. Helaas kan je het niet met iedereen even goed vinden. Met sommige collega’s heb je zelfs een haat-liefdeverhouding: “work frenemies” noemen we dat. Psycholoog Roos Wolterling legt uit hoe je die types herkent en hoe je vermijdt dat het tot een haatverhouding zonder liefde komt. “Er is geen wet die verbiedt dat je jezelf laat gelden op de werkvloer.”
 4. Er zijn steeds meer ‘superpendelaars’. Chloë (23) en Sofie (44): “Soms lijkt mijn dag alleen uit werken te bestaan”

  Er zijn steeds meer ‘superpen­de­laars’. Chloë (23) en Sofie (44): “Soms lijkt mijn dag alleen uit werken te bestaan”

  Duurt het langer dan anderhalf uur voor je van je voordeur tot aan je bureau bent? Dan ben je een ‘superpendelaar’. Opvallend: sinds het coronavirus de bedrijfswereld hertekende, zit ver pendelen in de lift. Chloë (23) en Sofie (44) vertellen wat hen drijft om de afstanden te overbruggen, mobiliteitsexpert prof. dr. Cathy Macharis geeft duiding. “Ik ben liever langer onderweg en gepassioneerd door mijn werk, dan dat ik dichter bij huis mijn ei niet kwijt kan.”