Jazzmuzikant Karen van Schaik (39), woordvoerster Zelfa Madhloum (31), biomedicus dr. Narjes Madhloum (39) en tech-CEO Dewi Van De Vyver (40).
Volledig scherm
PREMIUM
Jazzmuzikant Karen van Schaik (39), woordvoerster Zelfa Madhloum (31), biomedicus dr. Narjes Madhloum (39) en tech-CEO Dewi Van De Vyver (40). © Greetje Van Buggenhout

4 powervrouwen die de top bereikten in een mannenwereld: “Soms moeten mijn kinderen me missen, maar ze krijgen een gelukkigere mama”

Karen is jazzmuzikant. Narjes is biomedicus. Zelfa is woordvoerster en Dewi is CEO van een technologiebedrijf. Ze werken tussen mannen en moeten zich extra bewijzen. Geen probleem. Meer nog: ze blinken uit en sporen andere vrouwen op Internationale Vrouwendag graag aan om in hun voetsporen te treden. “Op managementniveau keken mannen op me neer, enkel en alleen omdat ik een vrouw ben. Ze namen mijn ideeën niet serieus, maar gingen er achteraf zelf mee aan de haal.”

 1. Ja, ze bestaan: 3 Belgische vrouwen die leiden in de techwereld. “Soms krijg ik ongelijk, tot een man precies hetzelfde zegt”
  PREMIUM

  Ja, ze bestaan: 3 Belgische vrouwen die leiden in de techwereld. “Soms krijg ik ongelijk, tot een man precies hetzelfde zegt”

  Mooi nieuws op de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap: voor het eerst heeft meer dan de helft van de nieuwe start-ups bij ‘Start it @KBC’ zeker één vrouwelijke founder. Uit onderzoek blijkt nochtans dat vrouwelijke ondernemers nog altijd op veel barrières botsen. Zeker in tech, een wereld die overwegend mannelijk blijft. En toch: een handvol Belgische dames claimen er hun plek aan de top en effenen het pad voor de volgende generatie. Want de techwereld heeft wel degelijk nood aan vrouwen. “Mannen begrijpen niet hoe het voelt om elke dag met technologie te werken die niet voor jou gemaakt is.”
 2. Rode plexiglasnagels en een bont bushokje. Belgische ontwerper Martin Margiela maakt carrièreswitch en verbaast met beeldende collectie in Parijs

  Rode plexiglas­na­gels en een bont bushokje. Belgische ontwerper Martin Margiela maakt carrières­witch en verbaast met beeldende collectie in Parijs

  Wie Martin Margiela zegt, zegt one of a kind. De Belgische ontwerper maakte internationale faam als modeontwerper van alternatieve, slimme en unieke creaties. Tot 2009, het moment waarop hij zijn modehuis Maison Martin Margiela verliet. Sindsdien kende niemand de whereabouts van de modeontwerper, totdat hij afgelopen week plots een tentoonstelling van beeldende kunsten lanceerde in Parijs. En ook daarin laat hij stiekem zijn modehart spreken.
 1. Betekent een vrouw aan de top ook een gezonder bedrijf? Onderzoek brengt effect van vrouwelijke manager in kaart

  Betekent een vrouw aan de top ook een gezonder bedrijf? Onderzoek brengt effect van vrouwelij­ke manager in kaart

  De vraag naar meer vrouwen in sleutelposities groeit. Niet onbegrijpelijk, want bij ruim een vijfde van de tienduizend grootste bedrijven in ons land is geen enkele vrouw te bespeuren in het management. Functioneren bedrijven werkelijk anders met een vrouw aan de top? De Nederlandse hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe onderzocht het effect van een vrouwelijke leider. “Bij een titel krijg je niet automatisch de kwaliteiten cadeau.”