Kim Van Oncen - Marijn Devalck - Ianthe Tavernier
Volledig scherm
PREMIUM
Kim Van Oncen - Marijn Devalck - Ianthe Tavernier © Joel Hoylaerts / Photonews / Kristof Ghyselinck

Worden actrices écht benadeeld? “Hopelijk was het mannenonderonsje op de Ensors een eenmalig incident”

BV“De evolutie op zich vind ik interessant, maar onze maatschappij is hier nog niet rijp voor”, zei Veerle Baetens (44) na de uitreiking van de eerste genderneutrale film- en tv-awards. Alle Ensors gingen naar mannen. En dat terwijl er ook tien vrouwen waren genomineerd. “Laat ze eerst eens zorgen voor evenveel interessante rollen voor vrouwen als voor mannen”, aldus nog Veerle, zelf genomineerd voor haar bijdrage in de film ‘Dealer’. Heeft ze gelijk? Krijgen mannen echt grotere en betere rollen dan vrouwen in de Vlaamse acteerwereld? Een rondvraag.

11 reacties

 • Catherine Mistiaen

  1 jaar geleden
  Al van in de beginjaren van de film, in het begin van de vorige eeuw, waren er heel sterke vrouwenrollen. Liliane Gish is de eerste naam die bij mij opkomt. En het is niet altijd de hoofdrol die het belangrijkst is. Dat is het probleem met de moderne actrices: ze willen per se de hoofdrol spelen, en dat is totaal niet nodig, voor een vrouw. Want ze heeft andere troeven ...
 • Elise Van Damme

  1 jaar geleden
  Dat gendergedoe begint serieuze proporties te krijgen, oftewel de slinger slaat straks volledig door! Zoals hieronder reeds vermeld, zorg eerst dat de acteerprestaties dan de heilige graal status bereiken en dan pas kan je aanspraak maken op Ensors en toestanden. De geselecteerde en genomineerden verdienden de Ensors omdat ze gewoon veel beter acteerwerk presteerden punt andere lijn. En zoek het niet steeds achter gender of vrouw-man discriminatie want dan kan hierin heel ver gaan natuurlijk
 • karel daneels

  1 jaar geleden
  Echt goede actrices lopen er hier niet veel rond kwaliteit primeert nog steeds boven de rest en heeft met gelijkheid niets te maken .
 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  Zorg ervoor dat de vrouwen beter acteren dan de mannen en dan zullen ze in de prijzen vallen. Nu ligt het weer eens - hoe toevallig toch - aan het feit dat de vrouwen geen interessante rollen krijgen. Misschien moeten de dames toch eens beseffen dat het bij film gewoon gaat om de opbrengst van de films, niet om de acteurs. Het gaat enkel en alleen om hetgeen het publiek vraagt en waar het voor wil betalen - film maken is geen liefdadigheidsinstelling.
 • Bart Dekort

  1 jaar geleden
  Als je actie onderneemt terwijl je de realiteit niet onder ogen wenst te zien, zet je gewoon jezelf in het zak. Het is dan ook meteen duidelijk waarom zoveel artiesten op de Groenen stemmen: wensdenken ipv de realiteit te zien.