Mensen wandelen door de straten van Stockholm.
Volledig scherm
Mensen wandelen door de straten van Stockholm. © AFP

Zweedse economie presteert beter dan andere Europese landen tijdens pandemie

De Zweedse economie is in het tweede kwartaal met 8,6 procent gekrompen. Dat blijkt uit een eerste raming van het Zweedse statistiekbureau SCB. Het gaat om een historische krimp, maar Zweden doet het wél beter dan het Europese gemiddelde. Het land koos ervoor om geen strikte lockdown in te voeren. 

 1. Zweedse Marc Van Ranst: “Je kan het virus niet volledig wegkrijgen, mogelijk ook niet met een vaccin. We gaan ermee moeten leren leven”
  PREMIUM

  Zweedse Marc Van Ranst: “Je kan het virus niet volledig wegkrijgen, mogelijk ook niet met een vaccin. We gaan ermee moeten leren leven”

  Viroloog Anders Tegnell - de Zweedse Marc Van Ranst en dé architect van de lossere Zweedse aanpak - is ervan overtuigd dat het volledig uitroeien van het nieuwe coronavirus geen haalbare kaart is. Hij is er trouwens helemaal niet zeker van dat we de ziekte helemaal zullen kunnen wegkrijgen met een vaccin: “Ook griep hebben we immers niet kunnen uitroeien”. En over mondmaskers heeft hij een uitgesproken mening: “De wetenschappelijke onderbouwing is erg zwak”.
 2. Vincent, de man die de Gouden Klassiekers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Vincent, de man die de Gouden Klassie­kers won zonder Van Aert in de Strade en Sanremo: “Corona is de redder van mijn ploeg geweest”

  Hij is de enige wielerliefhebber die blij is dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Vincent van Marrewijk sprong na de Ronde naar de koppositie van de Gouden Klassiekers en mag zich nu € 7.000 rijker rekenen. De Nederlander kon de eindzege zelfs pakken zonder winnaar Wout van Aert in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Dankzij Fuglsang en de goedkope Vlasov ben ik van ver kunnen terugkomen.”