Zweden zoeken verkoeling aan de Sont-zeestraat in Malmö. Afstand houden, luidt de boodschap. (archieffoto uit juni)
Volledig scherm
Zweden zoeken verkoeling aan de Sont-zeestraat in Malmö. Afstand houden, luidt de boodschap. (archieffoto uit juni) © AFP

Zweedse corona-aanpak leidt tot meer sterfgevallen, maar impact pas na 2 jaar duidelijk

Zweden mikt in de strijd tegen het coronavirus op groepsimmuniteit. Dat doel is lang niet in zicht. Integendeel zelfs, het land heeft momenteel een van de hoogste sterftecijfers van Europa, waarschuwen onderzoekers. Toch nuanceren ze meteen, de impact van de Zweedse aanpak is pas na “1 tot 2 jaar” duidelijk.

 1. Zweedse Marc Van Ranst: “Je kan het virus niet volledig wegkrijgen, mogelijk ook niet met een vaccin. We gaan ermee moeten leren leven”
  PREMIUM

  Zweedse Marc Van Ranst: “Je kan het virus niet volledig wegkrijgen, mogelijk ook niet met een vaccin. We gaan ermee moeten leren leven”

  Viroloog Anders Tegnell - de Zweedse Marc Van Ranst en dé architect van de lossere Zweedse aanpak - is ervan overtuigd dat het volledig uitroeien van het nieuwe coronavirus geen haalbare kaart is. Hij is er trouwens helemaal niet zeker van dat we de ziekte helemaal zullen kunnen wegkrijgen met een vaccin: “Ook griep hebben we immers niet kunnen uitroeien”. En over mondmaskers heeft hij een uitgesproken mening: “De wetenschappelijke onderbouwing is erg zwak”.
 2. Obama over “bezorgdheid” vier jaar geleden over waardige invulling presidentsambt door Trump: “Het was nog erger”

  Obama over “bezorgd­heid” vier jaar geleden over waardige invulling presidents­ambt door Trump: “Het was nog erger”

  Het was nog erger dan verwacht. Zo kan je de frustraties die voormalig president Barack Obama over Donald Trump uitte op de sofa bij Stephen Colbert, vrij vertalen. “We hebben nu de kans om terug te keren naar een presidentschap dat echt aandacht heeft en probeert goed te doen voor álle mensen en niet alleen voor enkelen”, zei Obama aan de bekende host van de ‘Late Show’.
 1. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered

 2. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?