Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/iStockphoto

Zuur conflict over balsamico-azijn tussen Italië en Slovenië

De azijnproducenten van Italië zijn in een strijd verwikkeld met hun concurrenten in Slovenië over balsamico-azijn. Het consortium voor de bescherming van Aceto Balsamico di Modena, de traditionele balsamico-azijn die in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië wordt gemaakt, voelt zich aangevallen door azijnmakers in het oostelijke buurland.

4 reacties

 • PETER PERMENTIER

  2 maanden geleden
  Waarom dient dit product te worden beschermd? Als men maar een zone neemt om deze balsamico zuur te produceren, dan wordt de vraag groter dan het aanbod, en dat zie nu aan de prijzen al die zijn met 50% de hoogte in gegaan, dus zuiver inkomsten bescherming op zijn Italiaans, in dit land Belgie is dit anders als iets goed draait laten ze het van de hand doen en verkopen ze de know how, Belgie is niet fier op zijn kennis, dus verkopen maar.
 • Paul De Mol

  2 maanden geleden
  @Marc Janssens: Je moet (kan)de Slovenen niet verbieden van dit soort azijn te maken, maar je kan natuurlijk wel de herkomstbenaming beschermen. Of wil je straks overspoeld worden door Bordeaux-wijn uit Bulgarije, camembert uit Letland en Scotch Whisky uit Polen? Als de Slovenen een kwalitatief goed product maken, zal het ook wel verkopen zonder te teren op de Italiaanse naam. Na de bescherming van champagne zijn we toch ook cava en prosecco gaan drinken.
 • Marc Janssens

  2 maanden geleden
  Aan de Italiaanse Dinosauriërs: adapt or die, je kan de globalisering en nieuwe concurrentie niet tegenhouden. Overleef door het beste kwalitatieve product te maken, protectionisme heeft altijd gefaald.
 • Ria Goudaert

  2 maanden geleden
  Ik hoop dat de EU hierop negatief advies geeft. Het land van de Aceto balsamico is en blijft Italië, en met name de regio rond Modena. Ik heb in Spilamberto het museo di aceto balsamico bezocht, en dan pas zie je hoe geduldig men hier te werk gaat om de enige, echte aceto te verkrijgen, het is een proces van jaren, en eenmaal de echte aceto uit de vaatjes komt, na ongeveer 20 jaar, is het een heerlijke siroopachtige aceto, goed passend bij de oudere parmeggiano's uit deze regio.
 1. Daarom moest het Overlegcomité ingrijpen: GEMS-rapport toont hoe het gesteld is met onze motivatie, onze nauwe contacten én of ze nog eens een hand of zoen krijgen
  PREMIUM

  Daarom moest het Overlegco­mité ingrijpen: GEMS-rap­port toont hoe het gesteld is met onze motivatie, onze nauwe contacten én of ze nog eens een hand of zoen krijgen

  In hun advies aan het Overlegcomité - dat onze redactie kon inkijken - waarschuwden de GEMS-experten voor de tanende motivatie bij de bevolking. Zo schetsen ze de stijgende evolutie van het aantal knuffelcontacten tijdens de afgelopen maanden. Uit de laatste bevraging bleek dat 41 procent van de mensen - en dat is vermoedelijk nog een onderschatting - geen of totaal geen geloof meer hechtte aan de aanpak van de afgelopen weken, door de duur van de crisis en het gebrek aan een coherente strategie. “Die is er nu wel, al blijft het onlogisch dat de kappers eerst openen.”
 1. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken

 2. Kaap van 2 miljoen gevaccineerde Belgen gerond: "Heb meteen een afspraak gemaakt, hoe vlugger hoe beter"
  Play

  Kaap van 2 miljoen gevacci­neer­de Belgen gerond: "Heb meteen een afspraak gemaakt, hoe vlugger hoe beter"