Een verpleger dient het Pfizervaccin toe aan een Zuid-Afrikaanse burger. De nieuwe coronavariant omikron werd voor het eerst in Zuid-Afrika ontdekt.
Volledig scherm
Een verpleger dient het Pfizervaccin toe aan een Zuid-Afrikaanse burger. De nieuwe coronavariant omikron werd voor het eerst in Zuid-Afrika ontdekt. © REUTERS

Zuid-Afrikaanse wetenschappers: “Vaccins werken tegen zware ziekte door omikron”

De nieuwe omikronvariant van het coronavirus drijft de besmettingen in Zuid-Afrika de hoogte in. Toch lijken de eerste bevindingen een eerder mild ziekteverloop en een korter verblijf in het ziekenhuis te bevestigen, zo beweren ook wetenschappers Glenda Gray en Michelle Groome van het Zuid-Afrikaanse instituut voor overdraagbare ziekten NICD. Uit onderzoek van de Zuid-Afrikaanse professor Alex Sigal blijkt bovendien dat omikron de bescherming van de vaccins verlaagt, maar dat de antilichamen een werkzaamheid tot 70 procent blijven hebben.

 1. Beelden tonen hoe 50 Russische soldaten vrijgelaten worden door Oekraïne in kader van gevangenenruil
  Play

  Beelden tonen hoe 50 Russische soldaten vrijgela­ten worden door Oekraïne in kader van gevangenen­ruil

  De Russische staatstelevisie RU-RTR heeft beelden vrijgegeven van 50 Russische krijgsgevangenen die zijn vrijgelaten door Oekraïne. De militairen keren terug naar Rusland met het vliegtuig. Op de beelden lijken sommige mannen gewond aan het gezicht of manken ze. De vrijgelaten met verwondingen worden afgevoerd in een ambulance. Andere militairen worden weggebracht met een bus.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.