De 20-jarige Eléna Cluyou verdween afgelopen weekend na een avondje uit.
Volledig scherm
De 20-jarige Eléna Cluyou verdween afgelopen weekend na een avondje uit. © Twitter/Facebook

Zorgwekkende verdwijning in Frankrijk: 20-jarige Eléna al enkele dagen vermist na avondje uit

In de Franse stad Brest, in het noordwesten van het land, is een jonge vrouw sinds afgelopen weekend vermist. De 20-jarige Eléna Cluyou ging zaterdag samen met vrienden in een discotheek feesten. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.

 1. ANALYSE. Opgesloten jihadisten komen vrij en rekruteren er nieuwe: hoe de toestand opnieuw zorgwekkend wordt
  PREMIUM

  ANALYSE. Opgesloten jihadisten komen vrij en rekruteren er nieuwe: hoe de toestand opnieuw zorgwek­kend wordt

  Bij de acht terreurverdachten die deze week zijn opgepakt, zijn er zeker twee met linken naar vroegere dossiers. Eén zat zelf al achter de tralies en een andere werd geradicaliseerd door een eerder veroordeelde oom. Oudgedienden spelen vaak de rol van mentor voor een nieuwe lichting. Zij scherpen het gevaar daarvan gevoelig aan, zo blijkt uit cijfers die wij verzamelden. En door het hoge aantal jihadisten dat nu weer op vrije voeten komt, wordt dat gevaar opnieuw acuut.
 2. Video van Oekraïense soldaten die bange vrouw “belagen” blijkt Russische propaganda te zijn

  Video van Oekraïense soldaten die bange vrouw “belagen” blijkt Russische propaganda te zijn

  Een video die zou tonen hoe Oekraïense soldaten een Russische vrouw met een kind belagen en intimideren, blijkt in scène te zijn gezet. Dat meldt het onderzoekscollectief Bellingcat. Pro-Russische figuren deelden de beelden op sociale media, in een poging om de reputatie van het Oekraïense leger te besmeuren. Maar een grondige factcheck van de video bewijst nu dat het incident helemaal niet heeft plaatsgevonden.