AP
Volledig scherm
© AP

Zo werd omikronvariant ontdekt: “Ultiem bewijs dat groepsimmuniteit door besmetting onmogelijk is”

De onderzoeker uit Zuid-Afrika die bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste alarm sloeg over omikron, heeft aan het Amerikaanse tijdschrift ‘The New Yorker’ verteld hoe de nieuwe variant precies ontdekt werd. En dat omikron het ultieme bewijs is dat we niet hoeven te rekenen op groepsimmuniteit door het virus te laten woekeren. “Vaccinatie zal ons waarschijnlijk wél beschermen”, aldus Tulio de Oliveira.

 1. Nieuwe teststrategie voorgesteld: wat moet u doen als u hoogrisicocontact had?

  Nieuwe teststrate­gie voorge­steld: wat moet u doen als u hoogrisico­con­tact had?

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft tijdens een persconferentie de nieuwe teststrategie voor gevaccineerden voorgesteld. Wie een hoogrisicocontact had, zal zich voortaan tussen de derde en zesde dag na het contact moeten testen. Een dagelijkse sneltest kan een gevaccineerde vanaf de vierde dag uit de quarantaine houden tot een PCR-test definitief een negatieve uitslag toont.
 2. Jos Brech in beroep zwaarder gestraft: 16 jaar cel voor dood, misbruik en ontvoering van Nicky Verstappen
  Play

  Jos Brech in beroep zwaarder gestraft: 16 jaar cel voor dood, misbruik en ontvoering van Nicky Verstappen

  Jos Brech is in beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. De straf ligt hoger dan de 12,5 jaar die de Nederlander eerder kreeg van de rechtbank in Maastricht. Voor de nabestaanden van Nicky Verstappen was de bijna anderhalf uur durende uitspraak zeer emotioneel. “Nicky zal voor altijd elf jaar blijven. Door te blijven ontkennen, heeft Brech onnodig extra leed toegebracht aan de nabestaanden”, klonk het. Brech gaat wel nog in cassatie. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist verlopen is.