NHK
Volledig scherm
© NHK

Zo snel verspreidt virus zich aan buffet in restaurant: na 30 minuten iedereen besmet

Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter een fascinerend filmpje gedeeld dat aantoont hoe belangrijk het is om je handen te wassen in coronatijden. De Japanse openbare omroep deed in samenwerking met enkele wetenschappers een experiment om te zien hoe snel het virus zich kan verspreiden aan een buffet. De resultaten waren ontluisterend.

73 reacties

 • Linda Terclavers

  1 jaar geleden
  M.a.w. : quarantaine lost het probleem niet op , is dus enkel en alleen om de gezondheidszorg ( waar al veel te lang altijd maar op bespaard wordt ) niet te overbelasten ...
 • Marc Schepens

  1 jaar geleden
  Een gelijkaardig filmpje zag ik al in maart! Maar hier was het enkel door niezen en hoesten dat het virus zich kon verspreiden!
 • Michel Philippe

  1 jaar geleden
  Er zijn zeker nog ,mensen die drager zijn van het virus zonder zelf te weten en geen symptonen vertonen. Dus zonder te weten een ander besmetten.
 • Xander Alloy

  1 jaar geleden
  Heel ons appartementsblok is zo ook snel volledig besmet. De lift, de leuningen, de handgrepen, de brievenbussen, de bel en parlofoon, het glas van de inkomdeur hangen vol met virussen. Contacttracers kunnen heel eenvoudig ons volledig woonblok in quarantaine plaatsen.
 • Edmond Dillien

  1 jaar geleden
  Dit is een mooie demonstratie van hoe wij zelf er voor zorgen dat iets ongewenst, dat aan onze handen hangt, doorgegeven word aan anderen zonder dat we er echt erg op hebben, dus de wetenschappers weten waarover ze praten en het is aan ons om hun raad zoveel mogelijk op te volgen in de dagelijkse dingen, zo'n grote opgaven zijn het nu ook weer niet, he.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Komt er snel een vaccin? En wat als er nooit een gevonden wordt? Microbioloog beantwoordt de belangrijkste vragen
  PREMIUM

  Komt er snel een vaccin? En wat als er nooit een gevonden wordt? Microbio­loog beant­woordt de belangrijk­ste vragen

  Zonder vaccin tegen Covid-19 zullen we nooit meer normaal kunnen leven. Dat zegt de Belg Peter Piot, een wereldautoriteit op het vlak van virussen. Mogen we hopen dat er snel een effectief vaccin gevonden wordt? Of moeten we ons neerleggen bij een eeuwige lockdown? Microbioloog Isabel Leroux-Roels (41), diensthoofd van het Centrum voor vaccinologie (UZ Gent), legt uit.
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"

  Spaanse wetenschap­pers testen hersenim­plan­taat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"

  Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.