Het vliegtuig van Hammarskjöld de ochtend na de crash.
Volledig scherm
Het vliegtuig van Hammarskjöld de ochtend na de crash. © AP

Zit er een Belg achter een van de meest mysterieuze vliegtuigcrashes ooit? Documentaire duidt landgenoot aan als piloot die hoogste VN-baas neerschoot

De dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld is al 58 jaar een van de belangrijkste 'cold cases’ ter wereld. De Zweed kwam in 1961 in Afrika om het leven toen zijn vliegtuig neerstortte boven het huidige Zambia. De oorzaak van de crash kon ondanks tal van onderzoeken nooit officieel achterhaald worden: was het een technisch falen, of werd het vliegtuig toch uit de lucht geschoten? In een nieuwe documentaire claimen onderzoekers nu echter dat zowaar een Belgische piloot achter de aanval zat.

7 reacties

 • Pieter Van Mensel

  2 jaar geleden
  Ik heb Jan Van Risseghem goed gekend en weet dat hij instructeur vlieger is geweest op Tiger Moth, en dus nooit aan gevechtsactie in Europa heeft deelgenomen. Wel is hij later huurling geweest bij Tshombé, en vloog toen met een Dragon Rapide De Havilland, die trouwens op zijn naam stond. Dat hij het vliegtuig van Dag Hammerskold zou neergehaald hebben , heb ik nooit iets van gehoord. Pure fantasie.
 • KAREL VERVOORT

  2 jaar geleden
  Dit is absolute nonsens. Zowel die Coppens als Bracco kletsen echt uit hun nek. ER zijn wel degelijk nog andere bewijzen dat Jan Van Risseghem er niet eens was in die regio, maar wel thuis bij zijn vrouw, en dan op weg naar Parijs en Brazzaville. Het is bijzonder erg dat iemand beschuldigd wordt - natuurlijk na zijn dood - van 16 mensen vermoord te hebben op basis van bartalks van twee totaal onbetrouwbare mensen.Zoals bij de bende van Nijvel: medeplichtig in het manipuleren
 • Geert Vanden Berk

  3 jaar geleden
  Wat een bullshit...Tegenwoordig is het zo gemakkelijk om iets te verkondigen wat helemaal niet waar is. Het was een spijtig ongeval. Het vliegtuig is een berg gevlogen, het zeer grondig onderzoek door meerdere onafhankelijke partijen heeft dit alleen maar kunnen bevestigen.
 • Jules Steenwinckel

  3 jaar geleden
  Het is toch zo gemakkelijk om de doden de schuld te geven , die kunnen zich toch niet meer verdedigen .
 • EDMOND DE WACKER

  3 jaar geleden
  “In 2014 werd al een nota van de Amerikaanse ambassadeur naar president Harry Truman openbaar gemaakt, waarin de ambassadeur Van Risseghem twee dagen na de crash al aanwees als mogelijke dader.” Het vliegtuigongeluk gebeurde in 1961. Twee dagen na het ongeluk is er de nota van de Amerikaanse ambassadeur. Wie was in 1961 president van de USA : John F. Kennedy. Foutje van de schrijver van dit artikel ?