De 12-jarige Archie Battersbee liep zware hersenschade op.
Volledig scherm
De 12-jarige Archie Battersbee liep zware hersenschade op. © Facebook/Hollie Dance

Ziekenhuis geeft ouders Archie laatste kans om hem naar palliatieve instelling over te plaatsen

De ouders van Archie Battersbee, de hersendode Britse jongen om wiens behandeling al dagenlang wordt gestreden, krijgen nog tot donderdagochtend 9 uur de tijd om het Britse Hooggerechtshof te vragen hem naar een palliatieve instelling te verplaatsen. Als er op dat moment geen aanvraag is ingediend, zal de 12-jarige jongen om 11 uur donderdagochtend (Britse tijd) van de beademing worden gehaald.

 1. COLUMN. Over hoe ouderliefde sterker kan zijn dan de dood: “Eerder dan een slopende advocatenoorlog, gunde ik de ouders van Archie bakken vol troost”
  PREMIUM

  COLUMN. Over hoe ouderlief­de sterker kan zijn dan de dood: “Eerder dan een slopende advocaten­oor­log, gunde ik de ouders van Archie bakken vol troost”

  De ouders van Archie Battersbee moeten volgens de rechtbank afscheid nemen van hun 12-jarige zoon, die al sinds begin april in coma ligt. Wat is de juiste beslissing rond iemands dood, als de hoop nog levend is? Als je er niet klaar voor bent? Het zijn die vragen - half technisch, half filosofisch - die de ouders van Archie tot uitputting brachten. “Dit gaat om gekmakende onmacht, om schuldgevoel, om de vrees van Archies ouders dat ze hun mooie kind ‘verraden door het los te laten’”, schrijft onze journaliste Nadine Van Der Linden.
 2. Machines moeten 12-jarige Archie niet meer in leven houden: wat zou er in ons land gebeuren met zo’n kind?
  PREMIUM

  Machines moeten 12-jarige Archie niet meer in leven houden: wat zou er in ons land gebeuren met zo’n kind?

  Een Brits hof van beroep heeft vandaag beslist dat Archie losgekoppeld mag worden van de machines die hem in leven houden. Dat zal morgenmiddag gebeuren, tegen de wil van de ouders. De 12-jarige jongen is hersendood. Wat zou er in ons land gebeuren met zo’n kind? Mogen mama en papa dan beslissen over zijn lot? Of zijn het toch de geneesheren die het laatste woord hebben?