Zesvoudig moordenaar krijgt gratie in Nederland
DELFTCevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen, onder wie een meisje van 12, doodschoot in het café ‘t Koetsiertje in Delft, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, koning Willem-Alexander heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil.
Delen per e-mail
De bevoegde minister van Rechtsbescherming Sander Dekker wees het gratieverzoek van Yilmaz meerdere keren af, maar werd elke keer door de rechter teruggefloten.
Na een uitspraak van het gerechtshof dinsdag kan Dekker niet anders dan alsnog het gratieverzoek inwilligen, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Het verlenen van gratie aan Yilmaz is zeer bijzonder. Het is voor het eerst sinds 1986 dat een levenslang gestraft persoon in Nederland gratie krijgt, al was er één uitzondering: in 2009 werd een man vrijgelaten die terminaal ziek was.
Cevdet Yilmaz (64) werd in 1984 veroordeeld tot levenslang omdat hij na een ruzie zes mensen had doodgeschoten in café ‘t Koetsiertje in de stad Delft (Zuid-Holland). De ooit tot Nederlander genaturaliseerde Turk schoot op 5 april 1983 ’s avonds zes mensen dood, onder wie Carmen Sneekes, een meisje van 12, nadat hij ruzie had gekregen met een van de cafébezoekers. Yilmaz trok een semiautomatisch pistool, schoot de man dood die hem zou hebben beledigd, en doodde daarna nog vijf bezoekers. Vier anderen raakten gewond. De moordpartij was ongekend in Nederland.
Nederland kent een van de strengste regimes voor levenslang gestraften en gold als een van de weinige landen waar ‘levenslang’ ook echt levenslang betekende. Cevdet Yilmaz procedeerde deze eeuw regelmatig tegen de Nederlandse staat. Hij wist steun te vinden bij het Europese Hof dat vindt dat gratie mogelijk moet zijn, bij rechters die al eerder oordeelden dat hij er recht op heeft en ook bij de Nationale Ombudsman.
‘Het volk’
Maar Yilmaz knokte jarenlang tevergeefs voor gratie. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming voelde zich gesteund door het merendeel van ‘het volk’ dat het prima vindt dat iemand die zes mensen vermoordde, de rest van zijn leven gestraft wordt. Keer op keer wees de minister de verschillende gratieverzoeken af. Hij wees daarbij steeds op de nabestaanden die jarenlang gebukt gingen onder het ongekende drama, en op de schok die het verlenen van gratie teweeg zou brengen in de samenleving.
In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukt Dekker dat het verlenen van gratie ‘onrechtvaardig voelt’: “Ik begrijp heel goed dat deze uitspraak van de rechter en het besluit om aan betrokkene gratie te verlenen veel impact heeft op de nabestaanden en de samenleving. Mede gelet daarop heb ik een veelvoud van juridische procedures gevoerd met als inzet het niet verlenen van gratie. De rechter heeft echter telkens geoordeeld dat mijn besluiten om geen gratie te verlenen juridisch geen stand houden.”
Tonnie (38) en dochter Carmen (12)
Keer op keer oordeelden verschillende rechters dat de minister opnieuw naar de zaak moest kijken. De mogelijkheden voor de minister zijn nu dus uitgewerkt, schreef Dekker woensdag aan de Tweede Kamer. De nog levende nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd. De nabestaande die het hardst was getroffen, bloemenkoopman Gerard Sneekes, die voor zijn ogen zag hoe zijn toen 38-jarige vrouw Tonnie en 12-jarige dochtertje Carmen dodelijk werden getroffen, overleed in 2019. Hij hoeft het verlenen van gratie aan Yilmaz dus niet ook nog te doorstaan.
Yilmaz werd veroordeeld in een tijd dat in Nederland nog met enige regelmaat gratie werd verleend. In 2004 zei de toenmalige minister Piet Hein Donner dat 'levenslang’ voortaan betekent dat je echt tot aan je dood in de cel blijft. Yilmaz voerde zijn procedures tegen de achtergrond dat hij al jaren vóór dat ‘nieuwe regime’ is veroordeeld en dat zijn straf in 2004 dus eigenlijk ‘verzwaard’ werd toen de hoop op gratie verdween. De Staat verdedigde zich steeds met het argument dat de schok voor de nabestaanden te groot is bij gratie en dat gratie een gunst is en geen recht.
Emigreren
Yilmaz leeft overigens al enige jaren buiten de gevangenis omdat hij een resocialisatietraject wist af te dwingen. Hij heeft zelfs een job. Hij mocht echter niet reizen en moest zich geregeld melden bij verschillende instanties. ‘Ted de Turk’, zoals zijn bijnaam ooit was, heeft plannen om naar zijn geboorteland Turkije te emigreren, nu gratie een feit is.
De Nederlandse oud-politiewoordvoerder Frans van Rijnswou blikt terug op de avond dat hij te horen kreeg dat er in café ‘t Koetsiertje in Delft zes mensen waren doodgeschoten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
Hollandse veelmoordenaar mocht jarenlang op verlof
-
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
1
Passagiersvliegtuig spot UFO die op “soort kruisraket” lijkt: American Airlines verwijst door naar FBI
Een piloot van American Airlines heeft zondagmiddag tijdens een passagiersvlucht van iets meer dan vier uur van Cincinnati naar Phoenix een UFO gespot die volgens hem leek op “een soort kruisraket”. American Airlines ontkent de waarneming niet, maar verwijst voor meer informatie door naar de FBI. -
Zesvoudige moordenaar mag op onbegeleid verlof
Een zesvoudig moordenaar mag in Nederland op onbegeleid verlof. De staat moet hieraan meewerken, besliste de rechter in een kort geding. Cevdet Yilmaz behoort tot de grootste veroordeelde moordenaars uit de Nederlandse geschiedenis. -
Belg (55) opgepakt in Spanje: man probeerde dierenarts te wurgen toen die zijn hond euthanaseerde
De Spaanse politie heeft in Malaga een Belg (55) opgepakt die gezocht werd voor poging tot moord. De man werd in ons land veroordeeld tot 15 jaar cel. Tijdens een bezoek aan de dierenarts om zijn hond te laten euthanaseren, probeerde hij met een broeksriem zijn dierenarts te wurgen. De vrouw kon echter ontsnappen en alarm slaan.
7 reacties
Marie Vanakker
Guy Van Severen
Peter Correwyn
Mario Roman
Rudolphe V.DeBaere