De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega legden 'bekentenissen' af in video's verpreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet.
Volledig scherm
De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega legden 'bekentenissen' af in video's verpreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet. © AFP/Reuters

Zes jaar cel voor 24-jarige vriendin van Wit-Russische dissident die werd gearresteerd aan boord van omgeleide Ryanair-vlucht

In Wit-Rusland is Sofia Sapega, de vriendin van dissident Roman Protasevitsj, veroordeeld tot zes jaar cel. Het stel werd in mei vorig jaar opgepakt nadat hun vliegtuig werd onderschept door Minsk.

 1. Gevangen dissident “opgevoerd als trofee” tijdens Wit-Russische persconferentie over afleiden Ryanair-vlucht

  Gevangen dissident “opgevoerd als trofee” tijdens Wit-Russische persconfe­ren­tie over afleiden Ryanair-vlucht

  De gevangen Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj (26) is opnieuw opgevoerd tijdens een staatspersconferentie in Minsk. De journalist zei onder meer dat hij zich goed voelt en niet wordt gedwongen met de autoriteiten mee te werken. Hij heeft er vrede mee dat hij de gevolgen van zijn "misdaden" moet dragen, klonk het. De oppositie spreekt over een kafkaëske vertoning.
 2. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.