Khalid Sheikh Mohammed vlak na zijn gevangenname in 2003.
Volledig scherm
Khalid Sheikh Mohammed vlak na zijn gevangenname in 2003. © epa

Zelfverklaard meesterbrein achter 9/11 wil slachtoffers helpen bij rechtszaak tegen Saudi-Arabië, tenminste als zijn doodstraf wordt ingetrokken

Khalid Sheikh Mohammed (55), kortweg KSM of het zelfverklaarde brein achter aanslagen van 11 september, is bereid om mee te werken in een rechtszaak tegen Saudi-Arabië die slachtoffers hebben aangespannen. Dat is enkel als de Verenigde Staten zijn doodstraf intrekken.

  1. "Ruwe ondervragingen leidden naar verblijf Osama bin Laden"

    "Ruwe ondervra­gin­gen leidden naar verblijf Osama bin Laden"

    Het harde ondervragen - lees: folteren - van terreurverdachten is wat de Amerikanen heeft geleid naar de geheime schuilplaats van Osama bin Laden. Dat beweert voormalig hoofd van de antiterreurcel van de CIA, Jose Rodriguez aan onze collega's van Time. Martelpraktijken zoals waterboarding zorgden de voorbije jaren voor heel wat opschudding in de VS en in de rest van de wereld. President Barack Obama beloofde bij zijn aanstelling zelfs het fel gecontesteerde cellencomplex van Guantanamo - bekend door onfrisse verhoren - binnen het jaar te sluiten. Quod non. Maar het 'wapen' van de foltering, dat lange tijd in de strijd tegen terroristen werd ingezet, is inmiddels bij wet verboden. Rodriguez betreurt dat.