De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, die de oorlog van Poetin tegen Oekraïne steunt.
Volledig scherm
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, die de oorlog van Poetin tegen Oekraïne steunt. © AFP

Zelensky wil komaf maken met invloed van Russische kerk in Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil komaf maken met de invloed van de Russisch-orthodoxe kerk op het geestelijke leven in zijn land. Oekraïne moet zijn onafhankelijkheid ook op religieus gebied verdedigen, verklaarde het staatshoofd in zijn dagelijkse videoboodschap donderdagavond. "We zullen nooit toestaan dat iemand een imperium vormt binnen de Oekraïense ziel", klonk het.

  1. Russisch-orthodoxe Kerk dreigt subsidies en gebouw te verliezen door uitspraken Russische patriarch: “Hij rechtvaardigt de oorlog met religie”
    PREMIUM

    Rus­sisch-orthodoxe Kerk dreigt subsidies en gebouw te verliezen door uitspraken Russische patriarch: “Hij rechtvaar­digt de oorlog met religie”

    De Antwerpse parochie van de Russisch-orthodoxe Kerk dreigt subsidies en hun gebouw kwijt te spelen na militante uitspraken van de Russische patriarch Kirill. Het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk steunt president Poetin openlijk en rechtvaardigt de invasie van Oekraïne met religie. Het provinciebestuur heeft minister Bart Somers gevraagd om een onderzoek te starten. De ophef zaaide al wat verdeeldheid in de gemeenschap. “Enkele ontevreden Oekraïense parochianen vertrokken.”