Oekraïense president Volodymyr Zelensky via videoverbinding op de donorconferentie van Lugano.
Volledig scherm
Oekraïense president Volodymyr Zelensky via videoverbinding op de donorconferentie van Lugano. © AFP

Zelensky: wederopbouw Oekraïne is gemeenschappelijke taak van democratische wereld

“De wederopbouw van Oekraïne is de gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld.” Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag gezegd bij de opening van de donorconferentie van Lugano, die zich buigt over de toekomstige wederopbouw van het door oorlog verscheurde land. De Oekraïense regering wil de wederopbouw voor een groot deel met Russisch geld financieren. Volgens premier Denys Sjmyhal is er naar schatting minstens 750 miljard dollar (iets minder dan 720 miljard euro) nodig.

 1. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 2. REPORTAGE. Het leven áchter het front in Oekraïne, waar nu ook de 'veiligste plek van het land' gebombardeerd wordt
  PREMIUM

  REPORTAGE. Het leven áchter het front in Oekraïne, waar nu ook de 'veiligste plek van het land' gebombar­deerd wordt

  Niemand is écht nog veilig in Oekraïne. Dat tonen de raketaanvallen duizend kilometer van het gewoonlijke front aan de Russische grens aan. Zowel een winkelcentrum in Krementsjoek als een legerbasis in Lviv moest eraan geloven. Onze reporter Inge Bosschaerts trok naar Lviv voor een reportage over het leven áchter het front, waar het luchtalarm ook elke dag door de straten loeit en alledaagse problemen niet zomaar plaatsmaken voor oorlogsleed: “Met de opbrengst van mijn huis, kon ik slechts één chemosessie betalen.”