De Oekraïense president Volodymyr Zelensky
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky © ZUMA Press

Zelensky vergelijkt strijd tegen Rusland met verzet tegen nazi's: “Het kwaad is na 80 jaar uit de as herrezen"

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de strijd van zijn land tegen Rusland vergeleken met het verzet tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Rusland streeft dezelfde doelen na als het nazisme ooit deed, klinkt het in zijn dagelijkse videoboodschap.

 1. Twee vrachtwagens, een handvol kleine criminelen en een spionnenbaas: zo knutselt Rusland onderzoek naar Krimbrug in elkaar
  PREMIUM

  Twee vrachtwa­gens, een handvol kleine criminelen en een spionnen­baas: zo knutselt Rusland onderzoek naar Krimbrug in elkaar

  Er zitten grote gaten in het Russisch onderzoek naar de aanval op de Krimbrug. Dat wijst een handvol kleine criminelen aan die de bom van Oekraïne naar Rusland gebracht zouden hebben. Een twee maanden durende reis die minstens vijf landen doorkruiste. Maar harde bewijzen ontbreken. Zeker voor de bewering dat het brein een Oekraïense spionnenbaas was.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 3. Inwoners Kiev strijdvaardiger dan ooit na de Russische bommen: “Niemand die ik hier ken, is bang”
  PREMIUM

  Inwoners Kiev strijdvaar­di­ger dan ooit na de Russische bommen: “Niemand die ik hier ken, is bang”

  De bommen die Rusland maandag op Kiev gooide, lijken hun doel te hebben gemist. Ondanks de vijf doden en de vele vernielingen, is het Poetin niet gelukt om de hele stad te terroriseren. “Niemand die ik ken, is bang”, zegt Sophia Gorelik (32). Tijdens de eerste bombardementen, in februari, hield de Oekraïense vertaler-tolk voor HLN.be een dagboek bij. Toen schreef ze over de angsten en de tranen in Kiev, vandaag vertelt ze van een stad die meteen weer rechtveert.
 1. Nieuwe details over gevangenisleven van Eva Kaili, ex-vicevoorzitter van Europarlement, in Haren: “Ze poetst voor 75 cent per uur”

  Nieuwe details over gevangenis­le­ven van Eva Kaili, ex-vicevoor­zit­ter van Europarle­ment, in Haren: “Ze poetst voor 75 cent per uur”

  Het leven in de gevangenis van Haren ziet er voor Eva Kaili (44), de ex-vicevoorzitter van het Europees Parlement die betrokken is bij het spraakmakende corruptieschandaal, heel wat minder glamoureus uit dan de Griekse gewend is. Eerder beweerde Kaili al dat ze “gemarteld” wordt omdat ze haar dochtertje amper mag zien. De Britse krant ‘The Financial Times’ heeft nu nog meer details over haar leven als gedetineerde vrijgegeven. “Ze poetst in de gevangenis en krijgt daar 75 cent per uur voor”, klinkt het onder meer.
 2. In Oekraïne dreigt er een “atoombom van water”. Maar wie zou daar belang bij hebben?
  PREMIUM

  In Oekraïne dreigt er een “atoombom van water”. Maar wie zou daar belang bij hebben?

  Rusland en Oekraïne betichten elkaar van plannen om een stuwdam op te blazen. Dan zouden honderdduizenden mensen in wel tachtig dorpen worden getroffen door een metershoge vloedgolf. En terwijl die “atoombom van water” op zich al vele doden kan kosten, komt de kerncentrale van Zaporizja dan juist zonder koelwater te zitten. Reden genoeg om na te gaan wie daar het meest belang bij heeft.