De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn videotoespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn videotoespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. © AFP

Zelensky in videotoespraak voor Verenigde Naties: “Wij willen vrede en bestraffing van Rusland”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft, in een vooraf opgenomen videoboodschap, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat zijn land vrede wil, terwijl “Rusland oorlog wil”. Hij vraagt de internationale gemeenschap om Rusland te bestraffen voor het “misdrijf” dat het Russische leger heeft begaan door Oekraïne binnen te vallen. Na afloop kreeg Zelensky een staande ovatie van bijna 1 minuut van bijna alle aanwezige landen - zelden vertoond in de Algemene Vergadering.

 1. Weduwe van Russische topkolonel schrijft boze brief aan Poetin: “Mijn man executeerde zichzelf door druk van mislukte mobilisatie”

  Weduwe van Russische topkolonel schrijft boze brief aan Poetin: “Mijn man executeer­de zichzelf door druk van mislukte mobilisa­tie”

  De weduwe van Vadim Boyko (44), de Russische topkolonel die eerder deze maand dood werd teruggevonden in zijn kantoor, heeft een open brief geschreven aan de Russische president Vladimir Poetin. Volgens de weduwe was haar echtgenoot onterecht de “zondebok” voor de vele problemen rond de chaotische mobilisatie van Poetin. “Hij werd verantwoordelijk gesteld voor de mislukte rekruteringen en zou daarvoor meer dan 100 miljoen roebel aan schulden moeten betalen. Dat was voor hem de druppel”, schrijft ze onder meer.
 2. Spaanse autoriteiten blijven bombrieven onderscheppen: “Mogelijk zit Rusland erachter”

  Spaanse autoritei­ten blijven bombrieven onderschep­pen: “Mogelijk zit Rusland erachter”

  Spanje kampt met een golf van bombrieven. Zo is vorige week een bombrief onderschept die gericht was aan de Spaanse premier Pedro Sanchez, meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag. Volgens de autoriteiten had de brief “gelijkaardige” kenmerken als degene die woensdag ontplofte op de Oekraïense ambassade in Madrid. De afgelopen dagen zijn nog een aantal verdachte zendingen onderschept. Mogelijk houden ze verband met de steun van Spanje aan Oekraïne.
 1. ONZE OPINIE. “Het enige antwoord op de dreigementen van Poetin is solidariteit, koelbloedigheid en geduld”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Het enige antwoord op de dreigemen­ten van Poetin is solidari­teit, koelbloe­dig­heid en geduld”

  Indien u nog geen tijd had om de hartverscheurende reportage van onze verslaggever in Oekraïne te lezen, dan raden we u warm aan om dat alsnog te doen. Geen betere manier om opnieuw te beseffen wie het meest afziet van die verdomde oorlog, dan door het lezen van getuigenissen van gewone mensen die maandenlang in hun kapotgeschoten dorpen en steden probeerden te overleven onder de Russische bezetter.