Zeker twaalf Belgische ereconsuls in opspraak gekomen
Minstens twaalf huidige of voormalige Belgische ereconsuls zijn publiekelijk beschuldigd van wandaden of zijn in een controverse verwikkeld. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waaraan ‘Knack’, ‘De Tijd’ en ‘Le Soir’ voor ons land hebben deelgenomen.
België heeft in 111 landen in totaal 276 ereconsuls, vrijwillige diplomaten die bijvoorbeeld bijstand bieden bij overvallen, ongevallen of overlijdens. Ze wonen in het gastland en hebben er ook een carrière uitgebouwd, waardoor ze meestal interessante contacten hebben.
Ereconsuls moeten "van onberispelijk gedrag zijn en een eervolle reputatie genieten", staat in het koninklijk besluit van 2016 over het statuut van de ereconsul. Toch blijkt uit het onderzoek dat wereldwijd minstens 500 ereconsuls in opspraak zijn gekomen, onder wie ook twaalf Belgische.
Een reputatie is fragiel. Het is niet omdat ergens op het internet een aantijging staat, dat die ook klopt.
Zo bleek uit de Panama Papers dat verschillende Belgische ereconsuls waren verbonden aan offshorebedrijven. Een van hen mocht zelfs ereconsul worden nadat zijn naam was opgedoken in de Panama Papers. Een Deense zakenman die sinds 2013 ereconsul is van België kwam dan weer in opspraak omdat het bedrijf waarvan hij mede-eigenaar is zijn business voortzette in Rusland. De ereconsul op het Australische eiland Tasmanië beheert volgens ‘Apache’ dan weer "'diverse Congolese houtkapbedrijven die het niet zo nauw nemen met houtkapregels en mensenrechten" en een andere ereconsul was volgens verschillende kranten betrokken bij cocaïnesmokkel van Suriname naar Europa.
Joris Salden, directeur-generaal Consulaire Zaken op de FOD Buitenlandse Zaken, roept op tot voorzichtigheid. "Op individuele gevallen kan ik niet reageren. Maar een reputatie is fragiel. Het is niet omdat ergens op het internet een aantijging staat, dat die ook klopt.”
Diplomatisch
Buitenlandse Zaken ontslaat ereconsuls alleen wanneer ze strafrechtelijk veroordeeld zijn. Hoe dat moet, staat beschreven in het KB van 2016. Het gaat om een zware en publieke procedure, met risico op reputatieschade voor alle betrokkenen. Uit goedgeïnformeerde bronnen vernamen ‘Knack’, ‘De Tijd’ en ‘Le Soir’ dat Buitenlandse Zaken probleemcases soms ook “diplomatisch” afhandelt. Het ereconsulaat wordt dan gewoon gesloten, zonder op de man te spelen.
Voorafgaand aan het KB van 2016 haalden enkele schandalen met ereconsuls de krantenkolommen. Een voorbeeld is de ereconsul van België in Zürich die eind 2013 door Buitenlandse Zaken aan de kant werd geschoven omdat hij ervan verdacht werd smeergeld te hebben ontvangen bij de bouw van een verbrandingsoven in Wallonië. In 2019 veroordeelde het hof van beroep van Luik hem voor corruptie. De man werd 'eervol' uit zijn ambt als ereconsul ontslagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Iraans koppel veroordeeld tot meer dan 10 jaar cel na samen dansen op straat
Een Iraanse rechtbank heeft een jong koppel veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf voor het dansen bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Teheran en het verspreiden van een video daarvan. Dat melden persbureau ‘AFP’ en media als ‘BBC’ en ‘The Guardian’. De video van het koppel ging eerder viraal als een symbool van verzet tegen het Iraanse regime. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
DEMOCRACY INDEX
Democratie in vrije val in Rusland in 2022, België blijft ‘gebrekkige democratie’
In Rusland is de democratie in 2022 wereldwijd het meest achteruitgegaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse Democracy Index van de Economist Intelligence Unit, de onderzoekstak van de uitgever van The Economist. België staat net als vorig jaar op de 36e plaats en wordt als ‘gebrekkige democratie’ geboekstaafd. -
-
Britse geheime diensten zien aanwijzingen van “verdeeldheid binnen Russische militaire leiding”
Volgens de Britse geheime diensten is het ontslag van een hooggeplaatste Russische militair een nieuwe aanwijzing van verdeeldheid binnen de militaire leiding van Rusland. Generaal Michail Teplinski, die tot nu toe een belangrijke rol in de oorlog in Oekraïne speelde, is waarschijnlijk ontslagen, zo is meegedeeld in het dagelijkse verslag van het Britse defensieministerie. -
Vermiste radioactieve capsule na bijna een week zoeken aangetroffen in Australische outback: “De speld in de hooiberg gevonden”
-
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerry Cle
Jean Verkerk
Bruno Vercruysse
Fons Heylen
Geert Vande Walle