Zeker 400 doden en 6.600 gewonden door aardbeving in grensgebied Iran en Irak
AardbevingBij de krachtige aardbeving gisterenavond in het bergachtige gebied op de grens tussen Iran en Irak zijn in Iran al minstens 400 mensen omgekomen. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Er zijn ook naar schatting meer dan 7.000 gewonden. De balans zal waarschijnlijk nog oplopen, volgens de autoriteiten.
Delen per e-mail
De aardbeving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich in de Iraanse provincie Kermanshah op 23,2 kilometer diepte pal aan de grens met Irak, op 32 kilometer ten zuiden van de Iraakse grensstad Halabja. Later gisterenavond deed zich nog een eerste sterke nabeving met magnitude 4,5 voor, vroeg op maandagochtend volgde een tweede met een kracht van 4,7.
In het noorden van Irak kwamen acht mensen om het leven. Er vielen ook 535 gewonden, aldus een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Gezondheid. Zeven van de dodelijke slachtoffers vielen in de noordelijke regio Koerdistan. Het achtste slachtoffer kwam om in de oostelijke provincie Diyala. Het Iraanse persbureau Fars meldde dan weer dat er in Iran alleen 407 mensen zijn omgekomen en 6.700 gewond zijn geraakt, zo citeert al-Jazeera.
De grootste schade deed zich voor in de plaats Darbandikhan, 75 kilometer ten oosten van de stad Sulaimaniya. Het voornaamste ziekenhuis raakte zwaar beschadigd en zit zonder elektriciteit, zei de Iraaks-Koerdische minister van Gezondheid, Rekwat Hama Rasheed.
Er werden onder meer reddingsploegen gestuurd naar de grensstad Qasr-e Shirin, dat hard getroffen werd door de beving en momenteel zonder elektriciteit zit. De zoektocht naar overlevenden in het puin kon pas acht uur later echt van start gaan bij het eerste daglicht, waardoor het dodental al de hele ochtend continu wordt bijgesteld.
De Iraanse televisie meldt dat aan de Iraanse kant van de grens zeker acht dorpen zijn beschadigd en dat op sommige plaatsen de water- en elektriciteitsvoorziening is uitgevallen.
Een medewerker van de plaatselijke afdeling van de Iraanse Rode Halve Maan in de provincie Kermanshah, op 15 km van de Iraakse grens, zei dat veel mensen hun huizen niet meer binnen durven te gaan omdat ze bang zijn voor naschokken. In de Kermanshah provincie alleen vielen meer dan 300 slachtoffers.
Paniek
In de Iraakse hoofdstad Bagdad renden mensen in paniek hun huizen uit. "Ik zat net met de kinderen aan het avondeten toen het gebouw begon te dansen, zo leek het wel'', zei Majida Ameer, een inwoonster van de wijk Salihiya. "Ik dacht eerst aan een enorme bom, tot ik iedereen om mij heen 'aardbeving' hoorde schreeuwen.'' Soortgelijke taferelen speelden zich af in Erbil, de hoofdstad van de semi-autonome regio Koerdistan, en andere steden in het noorden van Irak.
Zelfs in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije en in verschillende plaatsen in Israël werd de beving gevoeld. Ook in Koeweit zouden de schokken zondagavond zijn waargenomen, maar daar zijn geen slachtoffers of schade gemeld. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zou de Turkse minister van Gezondheid Ahmed Demircan al hulp hebben geboden aan Noord-Irak.
Volgens de Islamic Republic News Agency (IRNA) heeft de geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei intussen zijn condoleances overgebracht. Tegelijkertijd riep hij op dat overheidsinstanties er alles aan moeten doen om hulp te verlenen aan de slachtoffers van de aardbeving.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
-
Primeur in Europa: zelfrijdende bus vervoert passagiers in Spaans verkeer
In de Spaanse stad Málaga rijdt sinds afgelopen weekend een zelfrijdende bus rond. Het is de eerste keer dat een zelfrijdende stadsbus zich tussen het ‘gewone’ verkeer in Europa begeeft. Er blijft wel een chauffeur achter het stuur zitten, om de controle in geval van nood over te nemen. -
Grootschalige razzia tegen neonazinetwerk: Duitse politie vindt drugs en geld
De Duitse politie heeft een grootscheepse razzia gehouden in woningen en kantoren van leden van een neonazinetwerk dat betrokken is bij de grootschalige verkoop van drugs en witwassen. Daarbij werden drugs en cash geld gevonden. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA vrijdag. -
Turkse vrouw gooit kinderen uit brandend gebouw om hun leven te redden
Een vrouw heeft donderdagvoormiddag haar vier kinderen uit een brandend gebouw in Istanboel gered door ze uit een raam te gooien. Een elektrisch paneel had niet veel eerder vuur gevat en verspreidde zich razendsnel door het appartement. -
Oproerpolitie in Myanmar drijft betogers uiteen
De oproerpolitie van Myanmar heeft zich deze voormiddag verspreid opgesteld aan belangrijke kruispunten van Yangon (Rangoon), de grootste stad van het land, om er honderden manifestanten uiteen te drijven. Ze betoogden er tegen de staatsgreep en eisten een terugkeer naar de democratie en de vrijlating van Aung San Suu Kyi.
5 reacties
Marie Vandam
Jean-Pierre De Souter
Abdelmalik Malik
Anoniem
Marie Vandam