Ze vertrouwden op Chinese vaccins. Nu vechten deze landen tegen nieuwe uitbraken
Door snel en goedkoop coronavaccins te verspreiden wil China zijn invloed in de wereld vergroten. Van Santiago in Chili tot Ulaanbaatar in Mongolië worden de armen ontbloot voor prikken van Sinopharm en SinoVac. Maar in plaats van bevrijd te zijn van Covid-19, kampen deze landen nu met een nieuwe golf van infecties. Ligt het aan de Chinese vaccins?
Mongolië beloofde haar bevolking een “Covid-vrije zomer”. Bahrein beweerde dat er een “terugkeer naar het normale leven” zou komen. De Afrikaanse eilandengroep Seychellen wilde haar economie een vliegende start geven, net zoals Chili.
Alle vier geloofden ze grotendeels in de snel toegankelijke Chinese vaccins. Hierdoor zouden ze ambitieuze vaccinatieprogramma’s kunnen uitrollen, terwijl een groot deel van de wereld nog zonder vaccins zat.
China startte vorig jaar met ‘vaccindiplomatie’. De Chinese leider Xi Jinping beloofde vaccins te leveren die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en vervoerd naar miljoenen mensen over de hele wereld. De vaccins zouden veilig en doeltreffend zijn om ernstige gevallen van Covid-19 te voorkomen. Op dat moment was het evenwel nog onzeker hoe succesvol deze en andere vaccins zouden zijn om de overdracht van het virus te beteugelen.
Nu suggereren voorbeelden uit verschillende landen dat de Chinese vaccins mogelijk niet erg effectief zijn in het voorkomen van de verspreiding van het virus.
Op de Seychellen, Chili, Bahrein en Mongolië is 50 tot 68 procent van de bevolking volledig ingeënt. Maar deze staten behoorden vorige week tot de top 10 van landen met de ergste Covid-uitbraken volgens gegevens van ‘The New York Times’. Hun grootste gemene deler: de bevolking werd grotendeels ingeënt met vaccins van Chinese producenten: Sinopharm en Sinovac Biotech.
Als de vaccins voldoende goed zijn, zouden we dit patroon niet mogen zien
“Als de vaccins voldoende goed zijn, zouden we dit patroon niet mogen zien”, zegt Jin Dongyan, een viroloog van de universiteit van Hongkong. “De Chinezen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit te verhelpen.”
Wetenschappers weten niet met zekerheid waarom sommige landen met relatief hoge inentingscijfers alsnog te maken krijgen met nieuwe uitbraken. Nieuwe varianten, beperkingen die te snel worden versoepeld en onvoorzichtig gedrag na slechts één prik (wanneer er twee vereist zijn) behoren eveneens tot de mogelijkheden.
De Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccins hebben een werkzaamheidsgraad van meer dan 90 procent. Andere vaccins, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson, hebben een doeltreffendheid van ongeveer 70 procent of iets meer. Het Sinopharm-vaccin dat is ontwikkeld samen met het Beijing Institute of Biological Products heeft een werkzaamheidsgraad van 78,1 procent en het Sinovac-vaccin heeft een doeltreffendheid van slechts 51 procent.
De Chinese bedrijven hebben bovendien niet veel klinische gegevens vrijgegeven om te laten zien hoe hun vaccins werken bij het voorkomen van virusoverdracht. Een Sinovac-studie uit Chili toonde eerder aan dat het vaccin minder doeltreffend was dan de prikken van Pfizer-BioNTech en Moderna bij het voorkomen van infectie onder gevaccineerde personen.
Nikolai Petrovsky, een professor aan het College of Medicine and Public Health aan de Flinders universiteit in Australië, zei dat er voldoende gegevens zijn om aan te nemen dat het Sinopharm-vaccin een minimaal effect heeft op het terugdringen van de virusoverdracht. “Een groot risico bij de Chinese vaccins is dat gevaccineerde mensen weinig of geen symptomen hebben en het virus toch naar anderen kunnen verspreiden”, meende hij.
De ervaringen van deze landen leggen een harde realiteit bloot: de mate van succes kan afhangen van de vaccins die regeringen aan hun bevolking geven.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
900.000 kinderen in Londen krijgen poliovaccin na vondst poliovirus in rioolwater
Londen lanceert een campagne voor poliovaccins voor kinderen. Het vaccin moet alle Londense kinderen tussen één en negen jaar beschermen. De campagne werd opgestart nadat de verspreiding van het virus werd vastgesteld in rioolwater in de hoofdstad. -
Russische politie doet inval in huis van protesterende tv-journaliste
De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de televisiejournaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ondertussen is ook bekend dat Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, is gearresteerd wegens het “in diskrediet brengen” van het leger. Dat heeft haar advocaat gemeld. -
PREMIUM
Gevaccineerd met AstraZeneca en reizen naar de Verenigde Staten? “Ze zouden zich in eigen voet schieten door vaccin niet te erkennen”
Belgen die met AstraZeneca gevaccineerd zijn, maken zich steeds meer zorgen of ze binnenkort nog wel naar de Verenigde Staten zullen mogen reizen. Het vaccin is daar niet goedgekeurd, waardoor gevaccineerden ondanks twee prikken voorlopig nog als ‘niet gevaccineerd' worden beschouwd. De ministers van Volksgezondheid hebben aan coronacommissaris Pedro Facon gevraagd de kwestie op te nemen met premier Alexander De Croo (Open Vld) om op Europees niveau overleg te voeren met de VS. -
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
PREMIUM
Deltavariant zal reizen binnen Europa onvoorspelbaar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt onvoldoende”
De coronakaart van Europa ziet er steeds beter uit. Het aantal besmettingen daalt zo snel dat steeds grotere stukken oranje of zelfs groen kleuren. Een garantie op een zorgeloze reis is dat helaas niet. “Net zoals vorige zomer moeten we erop voorbereid zijn dat het kleurenpatroon voortdurend zal wisselen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). Het kan dus best zijn dat je naar een ‘groen land’ vertrekt dat tijdens je reis plots oranje kleurt. Met dank aan de Deltavariant, waarvan het parcours onvoorspelbaar is. -
Nederlands vakantiepark gedeeltelijk ontruimd vanwege grote duinbrand, hulpdiensten massaal uitgerukt
In het duingebied bij de Nederlandse gemeente Ouddorp (Zuid-Holland) is dinsdagmiddag brand uitgebroken. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Het nabijgelegen vakantiepark op De Eco Punt is gedeeltelijk ontruimd. -
Mijntelco
Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereric reynebeau
Sonia Vandeleene
Bart Timperman
Jozef Van Mellaert