Verpleegster Ximena Ampuero op bezoek bij een oudere vrouw tijdens de vaccinatiecampagne in Chili.
Volledig scherm
Verpleegster Ximena Ampuero op bezoek bij een oudere vrouw tijdens de vaccinatiecampagne in Chili. © AFP

Ze vertrouwden op Chinese vaccins. Nu vechten deze landen tegen nieuwe uitbraken

Door snel en goedkoop coronavaccins te verspreiden wil China zijn invloed in de wereld vergroten. Van Santiago in Chili tot Ulaanbaatar in Mongolië worden de armen ontbloot voor prikken van Sinopharm en SinoVac. Maar in plaats van bevrijd te zijn van Covid-19, kampen deze landen nu met een nieuwe golf van infecties. Ligt het aan de Chinese vaccins?

4 reacties

 • eric reynebeau

  1 jaar geleden
  Ik zeg niet dat het virus uit een laboratorium komt uit China komt maar het is wel in Wuhan overgegaan op de mens. En doordat de Chinezen deze uitbraak verdoezeld hebben heeft het de kans gehad zich wereldwijd te verspreiden. En door hun koppig stilzwijgen en het niet vrijgeven van klinische gegevens laten ze nu een minderwaardig vaccin los op Aziatische landen. Hier komen opnieuw vodden van...
 • Sonia Vandeleene

  1 jaar geleden
  Ja China en eerlijkheid en openheid die kennen we. Wie vertrouwt nu een vaccin van een land dat alles maar liet gebeuren en zweeg.
 • Bart Timperman

  1 jaar geleden
  Hier gelooft m'n ook naar een terugkeer naar het normale leven tegen de zomer terwijl je dit jaar daarop nog niet eens kan rekenen. Zeker met volop te versoepelen terwijl er nieuwe dodelijkere variaties opduiken, zie wat er in GB gebeurt. Versoepel zoveel mogelijk als menselijk is maar gebruik ook je gezond verstand, we zullen nog een tijd met die virus en zijn nieuwe varianten blijven zitten, alleen een efficiënte wereldwijde vaccinatie kan dit tegenhouden.
 • Jozef Van Mellaert

  1 jaar geleden
  De Chinezen maken enkel producten die verkopen, of ze wel degelijk werken dat is niet hun specialiteit.
 1. Russische politie doet inval in huis van protesterende tv-journaliste

  Russische politie doet inval in huis van proteste­ren­de tv-journalis­te

  De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de televisiejournaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ondertussen is ook bekend dat Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, is gearresteerd wegens het “in diskrediet brengen” van het leger. Dat heeft haar advocaat gemeld.
 2. Gevaccineerd met AstraZeneca en reizen naar de Verenigde Staten? “Ze zouden zich in eigen voet schieten door vaccin niet te erkennen”
  PREMIUM

  Gevacci­neerd met AstraZene­ca en reizen naar de Verenigde Staten? “Ze zouden zich in eigen voet schieten door vaccin niet te erkennen”

  Belgen die met AstraZeneca gevaccineerd zijn, maken zich steeds meer zorgen of ze binnenkort nog wel naar de Verenigde Staten zullen mogen reizen. Het vaccin is daar niet goedgekeurd, waardoor gevaccineerden ondanks twee prikken voorlopig nog als ‘niet gevaccineerd' worden beschouwd. De ministers van Volksgezondheid hebben aan coronacommissaris Pedro Facon gevraagd de kwestie op te nemen met premier Alexander De Croo (Open Vld) om op Europees niveau overleg te voeren met de VS.
 1. Deltavariant zal reizen binnen Europa onvoorspelbaar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt onvoldoende”
  PREMIUM

  Deltavari­ant zal reizen binnen Europa onvoorspel­baar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZene­ca beschermt onvoldoen­de”

  De coronakaart van Europa ziet er steeds beter uit. Het aantal besmettingen daalt zo snel dat steeds grotere stukken oranje of zelfs groen kleuren. Een garantie op een zorgeloze reis is dat helaas niet. “Net zoals vorige zomer moeten we erop voorbereid zijn dat het kleurenpatroon voortdurend zal wisselen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). Het kan dus best zijn dat je naar een ‘groen land’ vertrekt dat tijdens je reis plots oranje kleurt. Met dank aan de Deltavariant, waarvan het parcours onvoorspelbaar is.
 2. Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
  Mijntelco

  Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezel­net­werk?

  Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.