De Chinese president Xi Jinping (midden) tijdens de afsluitingsceremonie van het partijcongres in Beijing.
Volledig scherm
De Chinese president Xi Jinping (midden) tijdens de afsluitingsceremonie van het partijcongres in Beijing. © ANP / EPA

Xi Jinping eerste Chinese president die derde termijn krijgt

De Chinese president Xi Jinping is zoals verwacht opnieuw gekozen tot secretaris-generaal van de Communistische Partij van China, de machtigste positie van het land. Daarmee wordt hij voor een derde termijn van vijf jaar leider van China, wat een breuk met de traditie inluidt: het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Daarnaast werd Xi ook weer benoemd als hoofd van het Centrale Militaire Comité.

 1. In China gecensureerde videobeelden tonen hoe ex-president uit partijcongres wordt gezet, Xi Jinping gunt hem geen blik
  Play

  In China gecensu­reer­de videobeel­den tonen hoe ex-president uit partijcon­gres wordt gezet, Xi Jinping gunt hem geen blik

  De Communistische Partij van China heeft zaterdag in Peking haar congres afgesloten. Zondag zal naar verwachting bevestigd worden dat Xi Jinping een derde termijn krijgt als president. Het congres zal ook de politieke toekomst van China voor de komende vijf jaar bepalen. Het zijn vooral de beelden van ex-president Hu Jintao die nu de wereld rondgaan. Bewakers zetten de man uit de zaal terwijl Xi Jinping hem geen blik gunde. De beelden worden gecensureerd in China, maar intussen wordt er gespeculeerd.
 1. Chinese president Xi Jinping op opening partijcongres: “Volledige controle verworven over Hongkong, nu Taiwan”

  Chinese president Xi Jinping op opening partijcon­gres: “Volledige controle verworven over Hongkong, nu Taiwan”

  De Chinese president Xi Jinping heeft zondag de overgang van Hongkong van "chaos naar bestuur" geprezen en de inmenging in Taiwan veroordeeld. "De situatie in Hongkong heeft een grote overgang van chaos naar bestuur bereikt", zei Xi tegen de afgevaardigden van de Communistische Partij tijdens de opening van het partijcongres dat eens in de vijf jaar wordt gehouden. De president verdedigde ook het coronabeleid in zijn land.