De Chinese president Xi Jinping (midden) tijdens de afsluitingsceremonie van het partijcongres in Beijing.
Volledig scherm
De Chinese president Xi Jinping (midden) tijdens de afsluitingsceremonie van het partijcongres in Beijing. © ANP / EPA

Xi Jinping eerste Chinese president die derde termijn krijgt

De Chinese president Xi Jinping is zoals verwacht opnieuw gekozen tot secretaris-generaal van de Communistische Partij van China, de machtigste positie van het land. Daarmee wordt hij voor een derde termijn van vijf jaar leider van China, wat een breuk met de traditie inluidt: het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Daarnaast werd Xi ook weer benoemd als hoofd van het Centrale Militaire Comité.

 1. In China gecensureerde videobeelden tonen hoe ex-president uit partijcongres wordt gezet, Xi Jinping gunt hem geen blik
  Play

  In China gecensu­reer­de videobeel­den tonen hoe ex-president uit partijcon­gres wordt gezet, Xi Jinping gunt hem geen blik

  De Communistische Partij van China heeft zaterdag in Peking haar congres afgesloten. Zondag zal naar verwachting bevestigd worden dat Xi Jinping een derde termijn krijgt als president. Het congres zal ook de politieke toekomst van China voor de komende vijf jaar bepalen. Het zijn vooral de beelden van ex-president Hu Jintao die nu de wereld rondgaan. Bewakers zetten de man uit de zaal terwijl Xi Jinping hem geen blik gunde. De beelden worden gecensureerd in China, maar intussen wordt er gespeculeerd.
 2. Professor Holslag vreest dag waarop China Taiwan binnenvalt: “Vergeleken hiermee zal Oekraïne klein bier zijn”

  Professor Holslag vreest dag waarop China Taiwan binnenvalt: “Vergeleken hiermee zal Oekraïne klein bier zijn”

  De hereniging van China met Taiwan zal wel degelijk gebeuren. Vreedzaam als het kan, met militaire macht als het moet. Dat verklaarde de Chinese president Xi Jinping tijdens het twintigste congres van de communistische partij. “Als die inval ooit gebeurt, hebben we een serieus probleem. Vergeleken hiermee zal Oekraïne klein bier zijn”, stelt professor internationale politiek Jonathan Holslag in de studio van VTM Nieuws.