Het vliegtuig van Ryanair waarop dissidente journalist Roman Protasevich zat.
Volledig scherm
Het vliegtuig van Ryanair waarop dissidente journalist Roman Protasevich zat. © REUTERS

Wit-Russische KGB zit achter noodlanding van Ryanair-vlucht met dissidente journalist

Een officier van de Wit-Russische geheime dienst KGB was aanwezig in de luchtverkeerstoren van de hoofdstad Minsk toen in mei een Ryanair-vlucht met de dissidente journalist Roman Protasevich aan boord werd omgeleid. Dat heeft de Poolse regering donderdag bekendgemaakt.

  1. Strijd om laatste grote stad in regio Loehansk: “Lysytsjansk is volledig omsingeld”

    Strijd om laatste grote stad in regio Loehansk: “Lysyts­jansk is volledig omsingeld”

    De strategisch gelegen stad Lysytsjansk, in het oosten van Oekraïne, is "volledig" omsingeld. Dat zeggen pro-Russische separatisten zaterdag, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Het is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne. Later meldden Pro-Russische separatisten dat ze samen met Russische soldaten het stadhuis van de stad onder controle hebben gekregen.
  2. Internationale Federatie van Journalisten zag afgelopen jaar stijging van aantal gearresteerde reporters: “Crisis in de journalistiek”

    Internatio­na­le Federatie van Journalis­ten zag afgelopen jaar stijging van aantal gearres­teer­de reporters: “Crisis in de journalis­tiek”

    De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) toont in een nieuw rapport aan dat de mediavrijheid het afgelopen jaar in heel wat landen werd bedreigd. De federatie ziet vooral een stijging van het aantal opsluitingen van journalisten. Zo werden in 2021 maar liefst 365 journalisten gearresteerd, terwijl er dat vorig jaar nog 235 waren. “De wereld moet meer aandacht geven aan de toenemende rechtenschendingen bij journalisten”, aldus IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger.