De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega (rechts) legden 'bekentenissen' af in video's verspreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet.
Volledig scherm
De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega (rechts) legden 'bekentenissen' af in video's verspreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet. © AFP/Reuters

Wit-Russische dissident Protasevitsj na vier dagen in cel bezocht door advocaat

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj heeft donderdag in de gevangenis bezoek gehad van zijn advocaat, meldt de onafhankelijke Wit-Russische nieuwssite Belapan. Het advocatenbezoek vond pas plaats vier dagen nadat de vlucht met Protasevitsj aan boord tot landen werd gedwongen door de autoriteiten en Protasevitsj en zijn vriendin werden gearresteerd.

  1. Ouders van Wit-Russische journalist die van vliegtuig werd gehaald vrezen voor zijn leven: “Dit is een terreurdaad”

    Ouders van Wit-Russische journalist die van vliegtuig werd gehaald vrezen voor zijn leven: “Dit is een terreur­daad”

    De ouders van de Wit-Russische journalist en activist Roman Protasevitsj (26), die zondag in Minsk door de Wit-Russische autoriteiten uit een omgeleid Ryanairvliegtuig werd gehaald en werd aangehouden, vrezen voor het leven van hun zoon. “Help hem, alsjeblieft. Ze gaan hem daar vermoorden”, aldus een radeloze moeder Natalja Protasevitsj tegen het persagentschap AFP. Ook de ouders van Sofia Sapega, de 23-jarige vriendin van Protasevitsj die samen met hem werd gearresteerd, maken zich ernstige zorgen over hun dochter. Zij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar, al heeft ze volgens haar ouders niets te maken met politiek.