Winst voor Conservatieven in lokale Britse verkiezingen
UpdateDe Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May heeft gisteren winst geboekt bij de plaatselijke verkiezingen, zo meldt de BBC op basis van eerste uitslagen. SkyNews gewaagt van "grote winst" voor de Tories. Grote verliezer is de UK Independents Party (UKIP). De pro-brexit partij, die vier jaar geleden goed scoorde, werd nagenoeg weggevaagd, veelal door de Conservatieven.
Delen per e-mail
Ook de grootste oppositiepartij Labour had geen goede dag, al viel het verlies lager uit dan vooraf werd gevreesd. Maar met name in Schotland moet de partij van Jeremy Corbyn er rekening mee houden dat ze zetels verliest aan de Scottish National Party.
Het tellen van de stemmen is nog in volle gang. Pas in de loop van dag, vermoedelijk vanavond, worden de definitieve resultaten bekend. Op 8 juni mogen de Britten opnieuw naar de stembus, dan voor de verkiezing van een nieuw Lagerhuis. In de peilingen gaan ook hier de Conservatieven ruim aan kop.
Kiezers in Engeland, Schotland en Wales trokken naar de stembus om nieuwe gemeenteraden en enkele burgemeesters te kiezen.
Volgens de eerste uitslagen, geciteerd door de BBC, hebben de Tories de controle over vijf nieuwe gemeenteraden verworven, terwijl de oppositiepartij Labour er twee verloor. In zetels uitgedrukt won de partij van May netto 155 zetels en verloor de Arbeidspartij 125 stuks. De LibDems moesten er 28 afstaan, de eurosceptische UKIP 41 zetels.
In Lincolnshire pikte de Conservatieve partij alle 13 zetels in van de UKIP, aldus de BBC. Tegen de middag aan was de UKIP trouwens nog geen enkele zetel toebedeeld.
De stembusslag gold ook als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen van 8 juni, terwijl ook aandacht ging naar Schotland, waar premier Nicola Sturgeon na het referendum over de brexit op een nieuw referendum omtrent onafhankelijkheid van Schotland aanstuurt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Allerrijksten nog rijker dan vóór corona, armsten nog armer
-
Voormalig hoofd coronataskforce: “Trump kreeg onjuiste gegevens over pandemie te zien”
Voormalig hoofd van de coronataskforce, Deborah Birx, zegt dat president Trump grafieken te zien kreeg die niet door haar gemaakt werden. Dat vertelt ze in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS. “Elke dag dacht ik aan stoppen”, zegt Birx over haar samenwerking met de Trump-administratie. -
2
Publiek in opblaasballen geniet van concert The Flaming Lips
De Amerikaanse rockband The Flaming Lips heeft een aantal opmerkelijke optredens gegeven in thuisbasis Oklahoma City. Zowel de concertgangers als de bandleden zaten individueel ingepakt in opblaasbare ballen om eventuele besmetting met het coronavirus te voorkomen. -
-
Belgische zakenman opgepakt in Dakar na vondst 675 kilo cocaïne
In Dakar heeft de politie een Belgische zakenman aangehouden. Dat meldt de Senegalese krant Libération. De Belg wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van 675 kilo cocaïne. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.