Willen Europese christendemocraten troostprijs voor Verhofstadt saboteren?
Bij de Europese Volkspartij (EVP) is er weerstand tegen het idee om ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de voorzitter te laten worden van de conferentie over de toekomst van Europa. Dat schrijft De Standaard. Op de achtergrond speelt de sluimerende ergernis tussen christendemocraten en liberalen over de verdeling van de Europese topjobs dit voorjaar.
Om haar verkiezing tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie veilig te stellen, beloofde Ursula von der Leyen het Europees Parlement deze zomer een conferentie over een verdere democratisering van de Unie. De conferentie, een idee van Macron, moest tegemoet komen aan het ongenoegen dat in het halfrond rondwaarde omdat von der Leyen niet als kandidaat-voorzitter had deelgenomen aan de Europese verkiezingen. De echte kandidaat-voorzitter van de christendemocraten, de Duitser Martin Weber, werd bij de hele benoemingscarrousel door Macron afgeschoten.
Maar nu blijkt er opnieuw onenigheid te zijn tussen de twee Europese blokken. Volgens Parijs en Berlijn zou de conferentie geleid moeten worden door “een belangrijke Europese persoonlijkheid”. Oud-premier Guy Verhofstadt is daarvoor al nadrukkelijk in beeld geweest. De liberalen van Renew, waar Macron deel van uitmaakt, zouden namelijk op het voorzitterschap rekenen als troostprijs voor Verhofstadt. Die hoopte in het voorjaar voorzitter van het Europees parlement te kunnen worden, maar greep uiteindelijk naast die post.
“Te voluntaristisch”
Bij de EVP klinken echter andere geluiden, schrijft De Standaard vanochtend. Daar ontkennen ze dat er een akkoord is dat de liberalen een voorzitter mogen aanduiden. Ze vinden Verhofstadt vooral “te voluntaristisch en te weinig neutraal”. De liberalen zien in het EVP-verzet dan weer een uitgelezen wraakoefening van Weber tegen Macron, met de steun van Merkel.
Voor het publiek proberen Frankrijk en Duitsland wel de eensgezindheid te tonen. Macron en Merkel hebben een werkdocument opgesteld waarin staat dat de conferentie de Unie "meer verenigd en soeverein” moet maken.
Beide landen ijveren voor een conferentie in twee fases. In februari 2020 zou men de spits afbijten met het debat over het democratisch functioneren van de EU. Het gaat dan onder meer over transnationale lijsten bij Europese verkiezingen en de benoemingen van Europese topjobs. In een tweede fase, vanaf midden 2020, zou de focus verschuiven naar de beleidsprioriteiten. Begin 2022, tijdens het Franse voorzitterschap van de EU-ministerraden, zou het werk van de conferentie af moeten zijn.
Dat Frankrijk en Duitsland het voortouw nemen, kan ook helpen om de aanhoudende geruchten over een slechte verstandhouding tussen Macron en Merkel de kop in te drukken. Eerder deze maand wees Merkel Macron nog terecht nadat die laatste de NAVO in een speech "hersendood" had genoemd. Ook over Europese dossiers, zoals de meerjarenbegroting en de versterking van de eurozone, zit er al een hele tijd ruis op de lijn tussen Parijs en Berlijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
15
Wagner-baas: "Doos van Pandora is geopend, ze zijn bezig de Russische staat te vernietigen”
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
-
“Laatste historische moordpartij waar we lollig over doen”: Nederlanders willen heksenjacht herdenken
-
Commissie-von der Leyen kan op steun van Europees Parlement rekenen
De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen en met Didier Reynders als commissaris voor Justitie, zal morgen de steun krijgen van het Europees Parlement. Dat valt af te leiden uit verklaringen van de verschillende fracties. Ondanks de afwezigheid van een Britse commissaris, zal de ploeg van von der Leyen een maand later dan gepland, op 1 december van start kunnen gaan. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Biden struikelt en dat is meteen wereldnieuws
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPatrick morel
Toon Schouteden
Roland Peeters
Roger Deprez
Jeff Smulders