Wietverbod verdwijnt in steeds meer landen: ook Mexico legaliseert cannabis
DrugsNa Uruguay en Canada gaat nu ook Mexico cannabis legaliseren. Volgens de hoogste rechtbank in het land is het verbod op recreatief gebruik ongrondwettelijk. De politiek moet de wietconsumptie reguleren. Er ligt een wetsvoorstel klaar dat recreatief gebruik toelaat. Steeds meer landen herzien hun houding tegenover cannabis.
Delen per e-mail
“Dit is een historische dag.” Zo reageerde Fernando Belaunzaran (Partij van de Democratische Revolutie, PRD) op het vonnis. De hoogste rechtbank van Mexico oordeelde begin november dat het wietverbod ongrondwettelijk is. Omdat het die uitspraak al voor de vijfde keer doet in verschillende procedures, is deze keer de drempel overschreden om jurisprudentie te creëren. De uitspraak schept dus een precedent, andere rechtbanken in Mexico zullen moeten volgen.
Het Congres moet recreatief gebruik nu reguleren. Medewerkers van de pas verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador (PRD), die op 1 december in functie treedt, willen daarvoor snel stappen nemen. Senator Olga Sanchez, voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat een wetsvoorstel klaarligt. Als de wet erdoor komt, is wiet in Mexico legaal. Bedrijven kunnen dan cannabis telen en verkopen. Ook particulieren zouden voor privégebruik wiet mogen telen. Ze moeten zich wel registreren en mogen niet meer dan 480 gram per jaar produceren. Cannabis roken op openbare plaatsen zou voortaan ook mogen.
“Het verbod gaat uit van de foute veronderstelling dat je drugsproblemen moet aanpakken vanuit een strafrechtelijk oogpunt”, zegt Sanchez. “Maar iets wat zo massaal wordt gebruikt, kan je nooit uitroeien.”
235.000 doden
De nieuwe Mexicaanse president belooft grote veranderingen in de aanpak van drugs. “Het cannabisverbod draagt bij aan misdaad en geweld”, klinkt het in het wetsvoorstel. “In 12 jaar oorlog tegen drugskartels, zijn 235.000 doden gevallen.”
In Mexico is marihuana al sinds het begin van de 20ste eeuw verboden. Het land is een grote drugsleverancier voor de Verenigde Staten, maar wordt al jaren geplaagd door conflicten tussen drugskartels over aanvoerroutes voor heroïne, cocaïne en synthetische drugs.
Hoe zit het elders?
Canada en Uruguay zijn voorlopig de enige twee landen ter wereld waar alle stadia van de teelt, distributie, en verkoop legaal zijn. In Canada is wiet sinds 17 oktober legaal en mag een gebruiker niet meer dan 30 gram cannabis bezitten, of niet meer dan 4 wietplanten kweken.
Ook in een paar staten in de Verenigde Staten is cannabisteelt, -gebruik en -verkoop volledig gereguleerd. Maar de wetgeving bevindt zich in een grijze zone, want volgens de federale Amerikaanse wet is de verkoop van cannabis nog steeds illegaal.
In Nederland wordt de verkoop van cannabis door coffeeshops gedoogd. De teelt en aanvoer naar coffeeshops is echter verboden. Dat leidt al jaren tot discussie. Coffeeshops mogen maximum 5 gram wiet of hasj verkopen aan een klant. Consumenten worden niet vervolgd als ze maximaal 5 gram op zak hebben.
In België is het bezit, gebruik en verkoop van cannabis verboden. Wel wordt er in ons land bij meerderjarigen een lage vervolgingsprioriteit gegeven aan ‘bezit voor persoonlijk gebruik’. Dat wil zeggen: als je maximum 3 gram cannabis bezit of 1 geteelde plant, en op voorwaarde dat er geen ‘verzwarende omstandigheden’ zijn.
In tal van andere landen waaronder Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Jamaica, Colombia en Chili is cannabis op een of andere manier gedecriminaliseerd.
Op andere plaatsen, zoals in Australië, Puerto Rico, Polen, Tsjechië, Kroatië, Macedonië en Turkije is cannabisgebruik onder bepaalde voorwaarden legaal voor medicinale doeleinden.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
El Chapo is van troon gestoten als machtigste drugsbaas
De 63-jarige Joaquín Archivaldo Guzmán Loera (63), beter bekend als 'El Chapo', is niet langer ’s werelds meest gevaarlijke en machtigste kartelbaas. Hij is overtroffen door voormalig agent en huurmoordenaar ‘El Mencho’. -
Derde vrouw beschuldigt gouverneur New York van ongewenst gedrag
Een derde vrouw is naar voren gekomen die de gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York beschuldigt van seksueel ongewenst gedrag. De 33-jarige Anna Ruch vertelt in een interview met The New York Times dat Cuomo in september tijdens een bruiloft zijn handen op haar blote onderrug plaatste. Ook zou hij haar gevraagd hebben haar te mogen kussen. -
-
92
LIVE. Vaccin AstraZeneca kan gebruikt worden bij iedereen vanaf 18 jaar - Hoge Gezondheidsraad geen voorstander van éénprikstrategie
In Vlaanderen schakelt de vaccinatiecampagne tegen het nieuwe coronavirus deze week een versnelling hoger. Er zullen zo’n 129.489 spuitjes met een vaccin tegen Covid-19 worden toegediend. Ter vergelijking: vorige week werden er 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen. Ondertussen klinkt de roep om een éénprikstrategie steeds feller. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Vietnamees meisje (2) valt van 12 hoog, passerende ‘superheld’ kan haar net opvangen
Het is weinigen gegeven, maar sommigen bereiken in het échte leven wel degelijk de status van ‘superheld’. De 31-jarige Vietnamese leverancier, Nguyen Ngoc Manh, viel die eer zondag nog te beurt. Hij ving een meisje van amper twee jaar op, toen ze van de twaalfde verdieping van een appartementsgebouw in Hanoi naar beneden tuimelde. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven.
13 reacties
JEROEN VAN NUFFEL
oswald billiet
ROBERT GERTS
Jan Verstrepen
geert vingerhoets