Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie. Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland.
Volledig scherm
Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie. Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland. © REUTERS

Wie is Roman Protasevisj (26), de van boord gehaalde Loekasjenko-opposant in het omgeleide Ryanair-toestel?

Alles draait rond één inzittende van Ryanairvlucht FR4978 Athene-Vilnius. Het passagiersvliegtuig moest - geëscorteerd door een Wit-Russische straaljager - zondagnamiddag een gedwongen tussenlanding maken in hoofdstad Minsk, waarna Roman Protasevisj (26) door agenten van boord werd gehaald. Drogreden voor de omleiding was “een bommelding.” Wie is deze jonge Loekasjenko-opposant?

9 reacties

 • Erwin Beerens

  2 jaar geleden
  Pé Gevers, vind je werkelijk dat er geen verschil is tussen Protasevich en Conings. Protasevich verslaat over protesten tegen een dictator en voor vrije verkiezingen. Conings bedreigt mensen met de dood en rooft zware militaire wapens, zoals raketwerpers. Elk objectief denkend mens ziet een gigantisch verschil tussen beide mensen.
 • benny mange

  2 jaar geleden
  Die moet dan toch door iemand doorgegeven zij' dat hij op deze vlucht, een spion op luchthavens ofzo, anders kunnen ze da niet weten
 • Lucien Switten

  2 jaar geleden
  Waar was de EU toen er bedenkingen waren over de Amerikaanse verkiezingen? Ze veroordelen alleen als het past in het politiek correcte plaatje.
 • geert Verschelde

  2 jaar geleden
  Een militair ingrijpen door het vliegtuig te dwingen te landen. Dan diegene die kritiek uit van het vliegtuig uit. Doet onze politiemacht hier niet ongeveer hetzelfde ? Conings wordt met een ongekende politie- en legermacht opgespoord, omdat hij in rechtse regionen rondloopt. Waarschijnlijk weet hij een en ander dat niet mag geweten, lees kenbaar gemaakt, worden. Zijn optreden is ook een vorm van kritiek, en dat mag niet. Soms doet de zoektocht mij denken aan Assange, de klokkenluider uit de VS.
 • Willy Govaert

  2 jaar geleden
  De EU blaft wel (nog maar eens), maar bijten ??
 1. Weduwe van Russische topkolonel schrijft boze brief aan Poetin: “Mijn man executeerde zichzelf door druk van mislukte mobilisatie”

  Weduwe van Russische topkolonel schrijft boze brief aan Poetin: “Mijn man executeer­de zichzelf door druk van mislukte mobilisa­tie”

  De weduwe van Vadim Boyko (44), de Russische topkolonel die eerder deze maand dood werd teruggevonden in zijn kantoor, heeft een open brief geschreven aan de Russische president Vladimir Poetin. Volgens de weduwe was haar echtgenoot onterecht de “zondebok” voor de vele problemen rond de chaotische mobilisatie van Poetin. “Hij werd verantwoordelijk gesteld voor de mislukte rekruteringen en zou daarvoor meer dan 100 miljoen roebel aan schulden moeten betalen. Dat was voor hem de druppel”, schrijft ze onder meer.
 2. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.