Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie. Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland.
Volledig scherm
Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie. Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland. © REUTERS

Wie is Roman Protasevisj (26), de van boord gehaalde Loekasjenko-opposant in het omgeleide Ryanair-toestel?

Alles draait rond één inzittende van Ryanairvlucht FR4978 Athene-Vilnius. Het passagiersvliegtuig moest - geëscorteerd door een Wit-Russische straaljager - zondagnamiddag een gedwongen tussenlanding maken in hoofdstad Minsk, waarna Roman Protasevisj (26) door agenten van boord werd gehaald. Drogreden voor de omleiding was “een bommelding.” Wie is deze jonge Loekasjenko-opposant?

9 reacties

 • Erwin Beerens

  5 maanden geleden
  Pé Gevers, vind je werkelijk dat er geen verschil is tussen Protasevich en Conings. Protasevich verslaat over protesten tegen een dictator en voor vrije verkiezingen. Conings bedreigt mensen met de dood en rooft zware militaire wapens, zoals raketwerpers. Elk objectief denkend mens ziet een gigantisch verschil tussen beide mensen.
 • Alain Ameel

  5 maanden geleden
  Die moet dan toch door iemand doorgegeven zij' dat hij op deze vlucht, een spion op luchthavens ofzo, anders kunnen ze da niet weten
 • Lucien Switten

  5 maanden geleden
  Waar was de EU toen er bedenkingen waren over de Amerikaanse verkiezingen? Ze veroordelen alleen als het past in het politiek correcte plaatje.
 • geert Verschelde

  5 maanden geleden
  Een militair ingrijpen door het vliegtuig te dwingen te landen. Dan diegene die kritiek uit van het vliegtuig uit. Doet onze politiemacht hier niet ongeveer hetzelfde ? Conings wordt met een ongekende politie- en legermacht opgespoord, omdat hij in rechtse regionen rondloopt. Waarschijnlijk weet hij een en ander dat niet mag geweten, lees kenbaar gemaakt, worden. Zijn optreden is ook een vorm van kritiek, en dat mag niet. Soms doet de zoektocht mij denken aan Assange, de klokkenluider uit de VS.
 • Willy Govaert

  5 maanden geleden
  De EU blaft wel (nog maar eens), maar bijten ??
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Ryanairbaas en Ierse regering: “Er zaten KGB-agenten aan boord van afgeleide vlucht”

  Ryanair­baas en Ierse regering: “Er zaten KG­B-agen­ten aan boord van afgeleide vlucht”

  Ryanair-topman Michael O’Leary zegt dat er enkele medewerkers van de Russische geheime dienst aan boord waren van de vlucht die zondag een gedwongen tussenlanding moest maken in Wit-Rusland. “Het lijkt erop dat het de bedoeling van de autoriteiten was om een journalist en zijn reisgenoot te verwijderen. We geloven dat er ook enkele Russische geheim agenten zijn uitgestapt op de luchthaven,” zei O’Leary op de Ierse radio. Hij noemde de actie verder nog een “staatsgesteunde kaping”.
 1. Zat Nederlander onterecht in de cel voor moord? Na jarenlang zwijgen wordt naam van Belg geroepen in rechtszaal: “Dit kan je niet verzinnen”

  Zat Nederlan­der onterecht in de cel voor moord? Na jarenlang zwijgen wordt naam van Belg geroepen in rechtszaal: “Dit kan je niet verzinnen”

  Onverwachte wending in een moordzaak in Nederland: tijdens de rechtszaak in hoger beroep rond de moord op Sven Prins (30), werd plots een naam geroepen van een mogelijk nieuwe verdachte. Het zou gaan om een man uit België. Dat meldt 1Limburg. Het Nederlandse gerecht bekijkt of de man iets te maken had met de fatale schietpartij in 2015. Drie mannen werden al veroordeeld voor de moord - één van hen mogelijk onterecht, zo blijkt nu. “Dit is zo’n bijzondere samenloop van omstandigheden. Dat is gewoon filmmateriaal.”