Hans Kluge, hoofd van WHO Europa.
Volledig scherm
Hans Kluge, hoofd van WHO Europa. © AFP

WHO uit twijfels over einde pandemie door alleen coronavaccins

Het hoofd van WHO Europa betwijfelt of alleen vaccins in staat zijn de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke delta, reageerde Hans Kluge vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.

 1. WHO waarschuwt Europese overheden in nieuw rapport: “Wees voorbereid, want er komt een nieuwe pandemie”
  PREMIUM

  WHO waarschuwt Europese overheden in nieuw rapport: “Wees voorbereid, want er komt een nieuwe pandemie”

  Terwijl Europa nog met veel moeite de naweeën van de coronacrisis probeert weg te puffen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor volgend onheil. Ze doet dat in een rapport waar experts een jaar lang aan gewerkt hebben. “Er komt een nieuwe pandemie, daar kunnen we zeker van zijn.” Of die even verwoestend zal zijn als corona, dat hebben we volgens de WHO zelf in handen.
 2. ONZE OPINIE. “Pas als de WHO zélf haar zaken op orde heeft, kan het geloofwaardig pleiten voor meer geld”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Pas als de WHO zélf haar zaken op orde heeft, kan het geloofwaar­dig pleiten voor meer geld”

  Met het nodige tromgeroffel presenteert de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag een rapport waarin het de politieke leiders op ons continent wil wakkerschudden. Het resultaat van een jaar denkwerk door een panel van onafhankelijke experts laat zich grofweg in één zin samenvatten: “Er komt sowieso een nieuwe pandemie, dus bereid u deze keer wat ernstiger voor!” Een conclusie die u of wij vast ook hadden kunnen trekken uit anderhalf jaar doffe ellende.