Een 'heksenbrouwsel' van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent worden tegen een dodelijke parasiet.
Volledig scherm
Een 'heksenbrouwsel' van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent worden tegen een dodelijke parasiet. © PHOTO_NEWS

Wetenschappers ontdekken oorzaak massale bijensterfte

Onderzoekers van de University of Maryland en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben ontdekt wat de oorzaak van de massale bijensterfte is. De sterfte van honingbijen kan desastreuze gevolgen hebben omdat de insecten in de Verenigde Staten alleen al 130 verschillende gewassen bevruchten. Die hebben een waarde van 15 miljard dollar. Het tijdelijke verbod dat de Europese Unie uitvaardigde tegen pesticiden van het type neonicotinoïden zou volgens de nieuwe ontdekking slechts een pleister op een houten been zijn. De massale bijensterfte in de VS blijkt immers te wijten aan een 'heksenbrouwsel' van pesticiden en totnogtoe onschuldig geachte schimmelbestrijdingsmiddelen.

 1. EU in de bres voor bijen: nog een pesticide verboden
  Update

  EU in de bres voor bijen: nog een pesticide verboden

  In Europa wordt ook het pesticide fipronil verboden, omdat dit middel bij bepaald gebruik schadelijk is voor bijen. Het tijdelijk verbod gaat in vanaf 31 december. Zo is vandaag beslist in Brussel. Eerder stelde de EU al een tijdelijk verbod in voor het gebruik van drie zogenoemde neonicotinoïden bij de teelt van mais, zonnebloem, koolzaad en katoen. Het verbod moet de slinkende bijenpopulatie beschermen. Fipronil mag wel gebruikt worden bij de teelt van uien, prei en koolsoorten, zoals spruiten en broccoli, maar niet bij het kweken van zonnebloem of maïs.
 2. Nederlandse sekswerkers protesteren: “Behandel ons zoals andere contactberoepen”
  Play

  Nederland­se sekswer­kers proteste­ren: “Behandel ons zoals andere contactbe­roe­pen”

  Nederlandse sekswerkers verzamelden aan het parlement in Den Haag. Ze protesteren tegen de coronamaatregelen. Sekswerkers mogen nog altijd niet aan de slag en velen hebben geen toegang tot noodsteun. Dat zorgt voor schrijnende situaties. “Mensen worden uit hun huis gezet omdat ze de huur niet kunnen betalen. Sommigen zijn al uit het leven gestapt omdat ze echt geen uitweg zagen,” vertelt Moira Mona, organisator van de betoging.
 1. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag

 2. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht