Oekraïense soldaten vuren een Amerikaanse Javelin-antitankraket af.
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense soldaten vuren een Amerikaanse Javelin-antitankraket af. © AP

Westerse wapens voor Oekraïne: hoeveel zijn het er al, hoe geraken ze ter plekke en maken ze echt een verschil?

Sinds het begin van de oorlog heeft Oekraïne al voor 4,2 miljard euro aan buitenlandse militaire hulp ontvangen, zo leert een ruwe schatting die we maakten. Dat bedrag komt overeen met het volledige Belgische defensiebudget voor dit jaar. Opmerkelijk als je weet dat Oekraïne zelf nog ooit de vierde grootste wapenexporteur ter wereld was. Maar hoe geraken westerse wapens ter plekke en maken ze echt een verschil op het oorlogstoneel?

40 reacties

 • jaak wittouck

  3 maanden geleden
  @MarcoDi Scarpi ;;;arrestatiebevelen mens toch dit werkt niet in een totalitair regime , wat we nodig hebben om de oorlog te stoppen is één kogel en één sniper op een juist moment !
 • Jamie Drake

  3 maanden geleden
  Als ze het in de media zetten is het al ter plaatse, ff denken he mensen, net zoals anonymous. Als ze het posten is het al gebeurt.
 • Daniel Patteet

  3 maanden geleden
  Nagel op de kop Peter De Ridder,Ik begrijp ook totaal niet dat men al die wapenleveringen zo openlijk verspreid in de media..Heel vreemd is dit allemaal.En waar en hoe gaat dit allemaal eindigen?
 • Marco Di Scarpa

  3 maanden geleden
  Poetin is een oorlogsmisdadiger. Het hof in Den Haag moet een arrestatiebevel uitvaardigen tegen deze onmens. Van zodra hij nog maar een teen zet op Westers grondgebied kan hij dan onmiddellijk gearresteerd worden.
 • Liliane Grauls

  3 maanden geleden
  Als de Russen elders gaan, dan kan je de steden vinden zoals ze zijn, vol lijken en alles kapot geschoten. Dan zijn ze ook bevrijd! Waar de Russen aankomen gaan ze ervoor! Dat moet het hunne wezen en ze ontzien er niks. Dat die steden plat liggen, en er toch mensen willen onstnappen, ... kozen die niet om tot Rusland te behoren! Dan moet men dat niet kapot, schieten! Geen mens wil afgeschoten worden. het was dus gewoon een discussie over wie wil er tot Rusland behoren! Jij wel, jij niet!
 1. Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf vandaag. Wat is zijn dreigement waard?
  PREMIUM

  Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf vandaag. Wat is zijn dreigement waard?

  Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend, anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Maar wat is zijn dreigement waard? Econoom Johan Albrecht (UGent) en stroomhandelaar Matthias Detremmerie (Elindus) maken zich alvast niet veel zorgen. “Het is een dreigement van iemand die de grip op de situatie verliest”, zegt Detremmerie. “Moest Poetin in het allerslechtste scenario toch de kraan dichtdraaien, zijn we daar vrij goed op voorbereid.”
 1. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.