REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Wereldwijde sancties tegen Rusland en Poetin op een rij

Twaalf dagen na de start van de Russische invasie heeft vrijwel elk land in Europa gereageerd met (economische) sancties. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada maken het Rusland, de president Vladimir Poetin en enkele Russische oligarchen graag zo moeilijk mogelijk.

 1. “We staan waar Duitsland stond in 1944.” Hoe een Russische geheim agent de oorlog beschrijft in een uitgelekte brief
  PREMIUM

  “We staan waar Duitsland stond in 1944.” Hoe een Russische geheim agent de oorlog beschrijft in een uitgelekte brief

  “Er is geen uitweg voor ons land. Er is geen weg meer naar een zege en een nederlaag betekent het einde.” Dat schrijft een analist van de Russische geheime dienst in een uitgelekte brief. Hij schetst een uitzichtloze toestand, waarin hij het risico op een beperkte nucleaire aanval reëel noemt. “Er wordt nu al verwoed gezocht naar bewijzen dat Oekraïne zelf atoomwapens probeerde te maken om zo’n aanval te rechtvaardigen”, beweert de man. Hoe goed geïnformeerd hij is en hoe waarheidsgetrouw, valt niet te verifiëren. Maar het is alleszins een huiveringwekkend relaas.
 1. Hoelang kunnen de Oekraïners nog standhouden tegen Poetin? Defensie-expert maakt de balans op na een week oorlog
  PREMIUM

  Hoelang kunnen de Oekraïners nog standhou­den tegen Poetin? Defensie-ex­pert maakt de balans op na een week oorlog

  Het is intussen iets meer dan een week geleden dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne de oorlog verklaarde en zijn troepen de opdracht gaf het land binnen te vallen. Vraag is vooral welke richting dit conflict aan het uitgaan is. Bestaat de kans dat de Oekraïners deze strijd winnen? Of worden ze meteen van de kaart geveegd als Poetin nóg zwaarder geschut inzet? We vroegen het aan defensie-expert Sven Biscop. “De Oekraïners zijn al aan het vechten sinds 2014. Ze zijn gehard en vastberaden.”
 2. Stookolie, brandstof en gas nooit zo duur: “Zo betaalt Europa de oorlog”
  PREMIUM

  Stookolie, brandstof en gas nooit zo duur: “Zo betaalt Europa de oorlog”

  Met een oorlog in Europa worden we dezer dagen werkelijk met recordprijzen om de oren geslagen. De maximumprijs voor stookolie doorbreekt vandaag voor het eerst de 1 euro-grens, aan de pomp wordt de 2 euro literprijs onafwendbaar. Moeten we met een ongezien piekende groothandelsprijs voor gas opnieuw het ergste voor de energiefactuur vrezen? En o ja, ook het tarwe voor ons dagelijkse brood was nog nooit zo duurder. Zicht op verbetering is er niet meteen. “Dit is de manier waarop Europa de oorlog betaalt.”
 3. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.