Wereldwijde sancties tegen Rusland en Poetin op een rij
Twaalf dagen na de start van de Russische invasie heeft vrijwel elk land in Europa gereageerd met (economische) sancties. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada maken het Rusland, de president Vladimir Poetin en enkele Russische oligarchen graag zo moeilijk mogelijk.
Lees alles over het conflict in Oekraïne in dit dossier.
Vrijwel meteen na de Russische inval in Oekraïne dreigde de Europese Unie met “het zwaarste pakket sancties ooit geïmplementeerd”. Ook de Amerikaanse president Joe Biden kondigde onmiddellijk “zware sancties” aan. Volgens de Russische president Poetin zijn de sancties te vergelijken met een oorlogsverklaring. Maar welke sancties zijn dat dan?
Bevroren tegoeden
De Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada hebben alle tegoeden (waardepapieren, rekeningen,...) van Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bevroren. Vooral in Frankrijk zouden de twee nog tegoeden hebben staan.
Met deze sanctie is Poetin één van de drie wereldleiders die door de EU op een zwarte lijst werden geplaatst. Ook de Syrische president Bashar al-Assad en de president van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko staan op deze lijst.
Zwarte lijst
Nog op de zwarte lijst van de Europese Unie, maar ook van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, staan verschillende Russische oligarchen en zakenlui. Onder meer zakenmagnaat Alisher Usmanov, de huidige en voormalige vicepremier van Rusland Dmitri Grigorenko en Igor Sechin, persverantwoordelijke van het Kremlin Dmitri Peskov en Nikolai Tokarev (CEO van het Russische oliebedrijf Transneft) staan op de lijst.
Reisverbod
De VS gaan trouwens nog een stap verder en hebben ook een reisverbod uitgevaardigd voor Poetin en Lavrov. Binnen de Europese Unie was daar enige discussie over, maar uiteindelijk werd tegen zo’n reisverbod gestemd. Het zou de kans op onderhandelingen immers kleiner maken, mocht deze kans zich ooit voordoen.
Russische banken
De Europese Unie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Japan, Canada en nog enkele landen zijn verder nog streng voor de Russische banken. Alle transacties met de Russische centrale bank werden verboden. Daardoor kan Rusland niet meer aan een groot deel van z’n valutareserves. Het effect liet zich na het invoeren van de maatregel al snel voelen: de Russische roebel dook naar een nieuw dieptepunt.
Daarnaast heeft de Europese Unie nog eens zeven Russische banken afgesloten van het internationale betaalsysteem Swift. Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK. Via Swift wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen duizenden banken uit ongeveer tweehonderd landen, waarmee onder meer het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het netwerk.
Daarnaast kunnen Russen ook niet meer betalen met Visa, Mastercard, American Express en PayPal.
LEES OOK: Zeven vragen over “financiële atoombom” SWIFT en of Rusland daar veel last mee gaat krijgen (+)
Opschorting van gaspijpleiding Nord Stream 2
Ook de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 - vanuit Rusland naar Duitsland - zal niet in gebruik worden genomen. De gaspijpleiding is klaar voor gebruik, maar Duitsland wachtte op de goedkeuring van de EU. Dat goedkeuringsproces werd echter opgeschort eenmaal Russische troepen Oekraïne binnenvielen.
Luchtvaartmaatschappijen
Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen vanuit Rusland. Het is verboden voor deze vliegtuigen om op te stijgen, voorbij te vliegen of te landen. Dat betekent eveneens dat Russische export of import via vliegtuigverkeer onmogelijk is.
Bedrijven
Verder hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten reeds sancties afgekondigd tegen Russische energieleveranciers en Russische oliemaatschappijen waaronder Lukoil, Rosneft en Soergoetneftegaz.
De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben ook de controles op export verscherpt waarmee ze onder meer willen verhinderen dat er computers en andere telecommunicatie, lasers, beveiligingsmateriaal, sensoren, drones en andere geavanceerde elektronica richting Rusland worden uitgevoerd. Op die manier hoopt men zowel de technologische als economische groei in Rusland aan banden te leggen.
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
“We staan waar Duitsland stond in 1944.” Hoe een Russische geheim agent de oorlog beschrijft in een uitgelekte brief
“Er is geen uitweg voor ons land. Er is geen weg meer naar een zege en een nederlaag betekent het einde.” Dat schrijft een analist van de Russische geheime dienst in een uitgelekte brief. Hij schetst een uitzichtloze toestand, waarin hij het risico op een beperkte nucleaire aanval reëel noemt. “Er wordt nu al verwoed gezocht naar bewijzen dat Oekraïne zelf atoomwapens probeerde te maken om zo’n aanval te rechtvaardigen”, beweert de man. Hoe goed geïnformeerd hij is en hoe waarheidsgetrouw, valt niet te verifiëren. Maar het is alleszins een huiveringwekkend relaas. -
-
PREMIUM
Hoelang kunnen de Oekraïners nog standhouden tegen Poetin? Defensie-expert maakt de balans op na een week oorlog
Het is intussen iets meer dan een week geleden dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne de oorlog verklaarde en zijn troepen de opdracht gaf het land binnen te vallen. Vraag is vooral welke richting dit conflict aan het uitgaan is. Bestaat de kans dat de Oekraïners deze strijd winnen? Of worden ze meteen van de kaart geveegd als Poetin nóg zwaarder geschut inzet? We vroegen het aan defensie-expert Sven Biscop. “De Oekraïners zijn al aan het vechten sinds 2014. Ze zijn gehard en vastberaden.” -
PREMIUM
Stookolie, brandstof en gas nooit zo duur: “Zo betaalt Europa de oorlog”
Met een oorlog in Europa worden we dezer dagen werkelijk met recordprijzen om de oren geslagen. De maximumprijs voor stookolie doorbreekt vandaag voor het eerst de 1 euro-grens, aan de pomp wordt de 2 euro literprijs onafwendbaar. Moeten we met een ongezien piekende groothandelsprijs voor gas opnieuw het ergste voor de energiefactuur vrezen? En o ja, ook het tarwe voor ons dagelijkse brood was nog nooit zo duurder. Zicht op verbetering is er niet meteen. “Dit is de manier waarop Europa de oorlog betaalt.” -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Schokkende beelden tonen hoe huilende baby van gezonken rubberboot wordt gered in Middellandse Zee
Voor de kust van Libië is een rubberboot met 30 migranten gekapseisd. Op schokkende beelden is te zien hoe een baby wenend op een overblijfsel van de boot in het water drijft. Reddingswerkers kunnen de baby en nog andere jonge kindjes redden. Hoeveel mensen in totaal het incident hebben overleefd, is niet duidelijk.