Wereldwijd recordaantal coronabesmettingen in een week, merendeel is voor rekening van Europa
Wereldwijd is in een week tijd een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt persbureau AFP woensdag op basis van een eigen telling. Er kwamen van 22 tot en met 28 december in totaal 6,55 miljoen meldingen van infecties binnen, gemiddeld 936.000 per dag.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
De cijfers, die zijn gebaseerd op de dagelijkse verslagen van de gezondheidsautoriteiten in elk land, zijn de hoogste sinds de pandemie eind 2019 uitbrak. Het gaat bovendien om een onderschatting aangezien heel wat minder ernstige of asymptomatische gevallen ondanks de toegenomen screening in veel landen onder de radar blijven. Daarbij komt nog dat het testbeleid van land tot land verschilt.
Ongekend hoog tempo
Zeker is in elk geval dat met zo’n 6.550.000 gedetecteerde gevallen tussen 22 en 28 december, of een gemiddelde van concreet 935.863 per dag, het virus momenteel aan een ongekend hoog tempo circuleert. Het vorige record dateert van de periode van 23 tot 29 april en was goed voor 817.000 dagelijkse gevallen wereldwijd.
Het merendeel van de nieuwe besmettingen is voor rekening van Europa, waar de afgelopen zeven dagen meer dan 3,5 miljoen gevallen zijn geregistreerd (gemiddeld meer dan 510.000 per dag). Ook hier is sprake van een record: bij vorige golven werden in de regio nooit meer dan 300.000 gevallen per dag vastgesteld.
Niet meer sterfgevallen
De stijging heeft tot dusver niet geleid tot meer sterfgevallen. Afgelopen week werden gemiddeld 6.450 coronadoden per dag gerapporteerd. Dat is volgens AFP het laagste aantal sinds eind oktober 2020. In de week van 20 tot en met 26 januari 2021 werden de meeste sterfgevallen gemeld, gemiddeld 14.800 per dag.
Sinds de ontdekking van het coronavirus twee jaar geleden zijn meer dan 282 miljoen besmettingen vastgesteld. Ruim 5,4 miljoen mensen zijn aan Covid-19 overleden. Het gaat hierbij alleen om gevallen die officieel bij de autoriteiten bekend zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt vanwege de oversterfte in de wereld dat het werkelijke dodental twee tot drie keer hoger is.
Waarschuwing
De snelle groei van het aantal besmettingen is volgens de WHO wellicht een gevolg van enerzijds een verlies aan immuniteit en anderzijds de steile opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant. De organisatie waarschuwt voor het “zeer hoge” risico dat deze variant met zich meebrengt. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO toonde zich woensdag wel voorzichtig optimistisch over 2022. “Dit kan het jaar worden dat de acute pandemie achter de rug is”, zei hij op een persconferentie in Genève.
Minder ziekmakend?
Voorlopige gegevens uit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Denemarken tonen intussen dat zieken met de omikronvariant niet zo vaak in het ziekenhuis moeten worden behandeld, terwijl dat wel het geval was bij de deltavariant. Wel zijn nog meer studies nodig om de waarnemingen beter te begrijpen.
“Omikron dringt makkelijk door in de bovenste luchtwegen maar geraakt veel moeilijker tot diep in de longen zelf, tonen eerste onderzoeken op kweekjes van menselijk weefsel aan”, klinkt het bij viroloog Johan Neyts (KULeuven). “Dat zou het minder ziek worden door omikron mogelijk kunnen verklaren.”
Door de exponentiële stijging speelt al heel snel de kracht van de grote getallen.
Een erg besmettelijk virus dat enkel wat verkoudheidssymptomen geeft, zou op zich goed nieuws zijn. Als iedereen op die manier geïnfecteerd geraakt zonder ernstige gevolgen, dooft de epidemie vanzelf uit. Maar er zijn belangrijke kanttekeningen, waarbij de besmettelijkheid een grote rol speelt. “Als omikron slechts half zo ernstig is, wordt het voordeel in de ziekenhuizen bij een verdubbelingstijd van twee tot drie dagen op enkele dagen teniet gedaan”, legde biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) bijvoorbeeld uit in een gesprek met De Morgen.
“Door de exponentiële stijging speelt al heel snel de kracht van de grote getallen. Ook al is het percentage mensen dat naar het ziekenhuis moet na een besmetting lager dan bij delta, de muur van besmettingen zal dan nog steeds voor een enorme toename in ziekenhuisopnames zorgen. In Londen zitten ze door de felle stijging van de besmettingen qua ziekenhuisopnames nu al bijna twee keer boven de piek van de vorige deltagolf, en de top is nog niet bereikt.”
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO-baas waarschuwt voor feestdagen te midden van omikrongolf: “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft benadrukt dat feestelijkheden tijdens de kerstperiode kunnen leiden tot “toenemende coronabesmettingen, overbelaste zorgsystemen en meer doden”. Om die reden raadt hij mensen aan om bijeenkomsten uit te stellen. “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”, aldus Ghebreyesus. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Omikronvariant nu ook dominant bij onze noorderburen, groeiende frustratie over winkelende Nederlanders in ons land
De omikronvariant van het coronavirus is nu ook in Nederland dominant geworden. Intussen groeit de frustratie rond de toestroom van Nederlanders naar België. Veel Nederlanders lijken te willen profiteren van het feit dat in ons land winkels en cafés open zijn, terwijl thuis een strenge lockdown geldt om de opmars van omikron tegen te gaan. Antwerps gouverneur Cathy Berx roept Nederlanders in VTM NIEUWS nogmaals op om niet massaal naar de winkelstad af te zakken. -
-
Franse lottowinnares betaalt boodschappen van Aldi-klanten om hen “een plezier te doen”: “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”
En of het een geluksdag was voor de mensen die op 6 mei hun inkopen deden in een Aldi-supermarkt in Trans-en-Provence, in het zuidoosten van Frankrijk. Een onbekende lottowinnares verraste er enkele klanten aan de kassa door hun boodschappen voor hen te betalen. “We wisten niet wat te zeggen. We hadden boodschappen voor 123 euro. Zoiets hebben we nog nooit gezien”, getuigt een koppel aan de Franse krant ‘Var-Matin’. -
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
Update
Franse autoriteiten gaan verzwakte orka in Seine naar zee proberen lokken door middel van geluidsprikkels
De Franse autoriteiten gaan de verdwaalde orka die sinds enkele weken in de Seine rondzwemt terug naar de zee proberen te gidsen met behulp van geluidsprikkels. “Er is gekozen voor een voorzichtige interventiemethode”, meldt de prefectuur van het Franse departement Seine-Maritime. Aangezien de gezondheidstoestand van het dier er niet goed uitziet, zal er een poging worden ondernomen om het leven van de orka te redden. -
Drama in vol café in Spaanse badplaats Torremolinos: vaste klant Cees (50) voor de deur doodgestoken na finale Feyenoord
Een Nederlander is woensdag overleden na een steekpartij voor de deur van een café in de Spaanse badplaats Torremolinos, vlak bij Malaga. Dat gebeurde na de verloren Conference League-finale van Feyenoord.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJimmy De Roey
Olivier Paquay
Johan vandepoel
luc van duyse
sus Beysen