Wereldprimeur: chirurgen plaatsen varkenshart bij patiënt
Voor het eerst is een varkenshart bij een mens getransplanteerd. Dat is een primeur in de medische wereld, zo bericht ‘The New York Times’. Amerikaanse artsen van de University of Maryland School voerden vrijdag de acht uur durende operatie uit in Baltimore in de Verenigde Staten.
De 57-jarige Amerikaan David Bennett uit Maryland, die een levensbedreigende hartaandoening heeft, ging vrijdag onder het mes. Hij kreeg het hart van een genetisch gemodificeerd varken waarvan de genen zo waren veranderd dat die niet langer het molecuul bevatten dat tot directe afstoting in het menselijk lichaam leidt. Volgens ‘The New York Times’ is het de eerste keer dat er een varkenshart werd gebruikt voor een harttransplantatie. De man riskeerde de operatie omdat hij sowieso was gestorven zonder nieuw hart.
“We zijn dolblij. Momenteel gaat alles goed, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Een transplantatie met een varkenshart is nog nooit eerder gedaan”, reageert Bartley Griffith, de chirurg die de operatie leidde. De “baanbrekende operatie”, zoals Griffith de transplantatie noemt, geeft hoop aan patiënten die op de wachtlijst staan voor een harttransplantatie.
Varkensorganen
Toch wil Griffith benadrukken dat er nog voorzichtigheid nodig is. Bennett ligt momenteel aan een machine die hem ook voor de operatie in leven hield. Als alles goed blijft gaan, mag de machine binnen enkele dagen uitgeschakeld worden. Artsen controleren ook voortdurend op infecties, zoals retrovirussen (porcine endogenous retroviruses, afgekort PERV’s). Hoewel de kans zeer klein is, kunnen deze virussen toch van varken op mens overgedragen worden. Retrovirussen kunnen onder meer bloedkanker, leukemie, veroorzaken. Een ontketend retrovirus kan dus catastrofale gevolgen hebben.
Het is niet de eerste keer dat er een orgaan van een varken bij een mens wordt geplaatst. Vorig jaar in oktober kreeg een hersendode patiënt met nierfalen een varkensnier. De nier heeft iets meer dan twee dagen normaal gefunctioneerd en werd niet afgestoten door het lichaam van de vrouw. Ook kregen verschillende patiënten met diabetes alvleeskliercellen van varkens. Daarnaast wordt varkenshuid gebruikt bij brandwondenpatiënten als tijdelijke wondbedekking.
Toekomst
Vorig jaar ontvingen ongeveer 41.354 Amerikanen een nieuw orgaan. Volgens het United Network for Organ Sharing, een non-profitorganisatie die transplantaties coördineert in de VS, ging het in meer dan de helft van de gevallen om een niertransplantatie. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger. De organisatie zegt dat er een tekort is aan geschikte organen, waardoor dagelijks mensen sterven.
Transplantatiechirurgen verwachten dat varkens in de toekomst mogelijk de oplossing zijn voor het grote tekort aan geschikte organen. Varkens zijn interessant voor wetenschappers, omdat varkensorganen qua grootte vergelijkbaar zijn met die van de mens, en de dieren na een korte draagtijd vaak veel biggen krijgen. Bovendien zijn varkens dieren die snel volgroeid zijn.
Ethische kwestie
Niet alleen varkensorganen, maar ook de organen van aapachtigen worden gebruikt door transplantatiechirurgen. Dat gebeurde al in de jaren zestig. Aapachtigen zijn geschikter voor het kweken van organen, want de aap staat qua eigenschappen dichter bij de mens dan het varken. Toch zijn volgens experts varkens meer geaccepteerd als orgaandonor, omdat de mens het dier ook veelvuldig gebruikt voor consumptie.
Dierenrechtenorganisaties zoals People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) uiten heel wat kritiek op transplantaties met organen van dieren. “Vanuit ethisch perspectief is PETA altijd gekant geweest tegen het gebruik van levende dieren als opslagplaats voor menselijke reserveonderdelen. Dieren zijn geen reserveonderdelen”, vindt PETA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
IN BEELD. Sinds deze maand duurste auto ter wereld: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé geveild voor 135 miljoen euro
Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit verkocht, al is het mogelijk dat er privé nog meer is betaald voor een auto. -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Harley-Davidson legt productie stil na probleem bij leverancier
Harley-Davidson gaat zijn productie de komende twee weken grotendeels stilleggen vanwege een probleem bij een onderdeel-leverancier. De Amerikaanse motorfietsenfabrikant heeft de beslissing met “een overvloed aan voorzichtigheid” genomen omdat de leverancier kampt met een “regelgevingskwestie”. Het is niet duidelijk om welke leverancier of om welke onderdelen het gaat. Verdere details geeft Harley-Davidson niet. -
-
13
Evi (19) heeft nog een jaar te leven: om haar laatste wens te doen uitkomen, heeft de Nederlandse hulp nodig
Skydiven, ziplinen door de jungle van Costa Rica en rondreizen door Azië. De meeste 19-jarigen hebben alle tijd van de wereld om die dromen waar te maken, maar dat geldt niet voor Evi uit Rotterdam. De jonge vrouw heeft nog maar een jaar te leven en wil alles uit die tijd halen. Maar daar heeft ze hulp bij nodig. -
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
PREMIUM
Is een wachtlijst voor een niertransplantatie binnenkort verleden tijd? “Van alle dieren is het varken de meest logische orgaanleverancier voor de mens”
Wat hebben we met varkens gemeen? De vraag rijst, nu een genetisch gemanipuleerde varkensnier is overgeplant naar een mens. Er lopen al mensen rond met een varkenshartklep en er wordt gezocht hoe varkensharten en -levers ons langer kunnen laten leven. Prof. dr. Karel Decaestecker legt uit waarom het geen toeval is dat we altijd bij varkens uitkomen. Dat schept trouwens een enorm potentieel. “Varkens kunnen een duurzame, hernieuwbare bron van organen worden - de ‘wind- en zonne-energie van de transplantatiecentra”. -
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden.