Wereldprimeur: chirurgen plaatsen varkenshart bij patiënt

Voor het eerst is een varkenshart bij een mens getransplanteerd. Dat is een primeur in de medische wereld, zo bericht ‘The New York Times’. Amerikaanse artsen van de University of Maryland School voerden vrijdag de acht uur durende operatie uit in Baltimore in de Verenigde Staten. 

  1. Is een wachtlijst voor een niertransplantatie binnenkort verleden tijd? “Van alle dieren is het varken de meest logische orgaanleverancier voor de mens”
    PREMIUM

    Is een wachtlijst voor een niertrans­plan­ta­tie binnenkort verleden tijd? “Van alle dieren is het varken de meest logische orgaanleve­ran­cier voor de mens”

    Wat hebben we met varkens gemeen? De vraag rijst, nu een genetisch gemanipuleerde varkensnier is overgeplant naar een mens. Er lopen al mensen rond met een varkenshartklep en er wordt gezocht hoe varkensharten en -levers ons langer kunnen laten leven. Prof. dr. Karel Decaestecker legt uit waarom het geen toeval is dat we altijd bij varkens uitkomen. Dat schept trouwens een enorm potentieel. “Varkens kunnen een duurzame, hernieuwbare bron van organen worden - de ‘wind- en zonne-energie van de transplantatiecentra”.