Wereldprimeur: chirurgen plaatsen varkenshart bij patiënt
Voor het eerst is een varkenshart bij een mens getransplanteerd. Dat is een primeur in de medische wereld, zo bericht ‘The New York Times’. Amerikaanse artsen van de University of Maryland School voerden vrijdag de acht uur durende operatie uit in Baltimore in de Verenigde Staten.
De 57-jarige Amerikaan David Bennett uit Maryland, die een levensbedreigende hartaandoening heeft, ging vrijdag onder het mes. Hij kreeg het hart van een genetisch gemodificeerd varken waarvan de genen zo waren veranderd dat die niet langer het molecuul bevatten dat tot directe afstoting in het menselijk lichaam leidt. Volgens ‘The New York Times’ is het de eerste keer dat er een varkenshart werd gebruikt voor een harttransplantatie. De man riskeerde de operatie omdat hij sowieso was gestorven zonder nieuw hart.
“We zijn dolblij. Momenteel gaat alles goed, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Een transplantatie met een varkenshart is nog nooit eerder gedaan”, reageert Bartley Griffith, de chirurg die de operatie leidde. De “baanbrekende operatie”, zoals Griffith de transplantatie noemt, geeft hoop aan patiënten die op de wachtlijst staan voor een harttransplantatie.
Varkensorganen
Toch wil Griffith benadrukken dat er nog voorzichtigheid nodig is. Bennett ligt momenteel aan een machine die hem ook voor de operatie in leven hield. Als alles goed blijft gaan, mag de machine binnen enkele dagen uitgeschakeld worden. Artsen controleren ook voortdurend op infecties, zoals retrovirussen (porcine endogenous retroviruses, afgekort PERV’s). Hoewel de kans zeer klein is, kunnen deze virussen toch van varken op mens overgedragen worden. Retrovirussen kunnen onder meer bloedkanker, leukemie, veroorzaken. Een ontketend retrovirus kan dus catastrofale gevolgen hebben.
Het is niet de eerste keer dat er een orgaan van een varken bij een mens wordt geplaatst. Vorig jaar in oktober kreeg een hersendode patiënt met nierfalen een varkensnier. De nier heeft iets meer dan twee dagen normaal gefunctioneerd en werd niet afgestoten door het lichaam van de vrouw. Ook kregen verschillende patiënten met diabetes alvleeskliercellen van varkens. Daarnaast wordt varkenshuid gebruikt bij brandwondenpatiënten als tijdelijke wondbedekking.
Toekomst
Vorig jaar ontvingen ongeveer 41.354 Amerikanen een nieuw orgaan. Volgens het United Network for Organ Sharing, een non-profitorganisatie die transplantaties coördineert in de VS, ging het in meer dan de helft van de gevallen om een niertransplantatie. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger. De organisatie zegt dat er een tekort is aan geschikte organen, waardoor dagelijks mensen sterven.
Transplantatiechirurgen verwachten dat varkens in de toekomst mogelijk de oplossing zijn voor het grote tekort aan geschikte organen. Varkens zijn interessant voor wetenschappers, omdat varkensorganen qua grootte vergelijkbaar zijn met die van de mens, en de dieren na een korte draagtijd vaak veel biggen krijgen. Bovendien zijn varkens dieren die snel volgroeid zijn.
Ethische kwestie
Niet alleen varkensorganen, maar ook de organen van aapachtigen worden gebruikt door transplantatiechirurgen. Dat gebeurde al in de jaren zestig. Aapachtigen zijn geschikter voor het kweken van organen, want de aap staat qua eigenschappen dichter bij de mens dan het varken. Toch zijn volgens experts varkens meer geaccepteerd als orgaandonor, omdat de mens het dier ook veelvuldig gebruikt voor consumptie.
Dierenrechtenorganisaties zoals People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) uiten heel wat kritiek op transplantaties met organen van dieren. “Vanuit ethisch perspectief is PETA altijd gekant geweest tegen het gebruik van levende dieren als opslagplaats voor menselijke reserveonderdelen. Dieren zijn geen reserveonderdelen”, vindt PETA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al bijna 2 miljoen "koortsbesmettingen" in Noord-Korea
In Noord-Korea zijn intussen al bijna twee miljoen patiënten geregistreerd met koorts, een week nadat de eerste officiële coronabesmetting werd vastgesteld. Op woensdag werden 262.000 gevallen opgetekend, melden staatsmedia. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Amerikaanse rechter handhaaft pandemiemaatregel die migranten tegenhoudt aan grens
Een pandemiemaatregel waarmee de immigratie vanuit Mexico naar de VS beperkt wordt, blijft voorlopig kracht. Dat heeft een federale rechter in Louisiana vrijdag beslist. Nochtans had de Amerikaanse president Joe Biden eerder aangegeven dat hij de maatregel wilde opheffen. -
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
PREMIUM
Is een wachtlijst voor een niertransplantatie binnenkort verleden tijd? “Van alle dieren is het varken de meest logische orgaanleverancier voor de mens”
Wat hebben we met varkens gemeen? De vraag rijst, nu een genetisch gemanipuleerde varkensnier is overgeplant naar een mens. Er lopen al mensen rond met een varkenshartklep en er wordt gezocht hoe varkensharten en -levers ons langer kunnen laten leven. Prof. dr. Karel Decaestecker legt uit waarom het geen toeval is dat we altijd bij varkens uitkomen. Dat schept trouwens een enorm potentieel. “Varkens kunnen een duurzame, hernieuwbare bron van organen worden - de ‘wind- en zonne-energie van de transplantatiecentra”. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Omstreden Belgische manager verlaat Russische oliegigant Rosneft
Na het vertrek van de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder uit de raad van toezicht, wordt het Russische staatsoliebedrijf Rosneft geconfronteerd met een leegloop van buitenlandse managers. Vijf buitenlandse managers met de rang van vicepresident, afkomstig uit België, Frankrijk, Ierland, Kroatië en Oezbekistan, hebben al ontslag genomen. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van bronnen. De Belgische manager in kwestie is Didier Casimiro, schrijft ‘De Tijd’.