Afghanen die naar Pakistan proberen te vluchten worden door talibanstrijders tegengehouden. Beeld uit september.
Volledig scherm
Afghanen die naar Pakistan proberen te vluchten worden door talibanstrijders tegengehouden. Beeld uit september. © AFP

Wereldbank overweegt humanitaire hulp voor Afghanistan

De Wereldbank, die de hulp aan Kaboel eind augustus heeft opgeschort nadat de taliban weer aan de macht kwamen, overweegt nu opnieuw humanitaire hulp aan Afghanistan te verlenen. Het instituut zou de middelen uit het trustfonds voor de wederopbouw van het land herschikken, meldt een bron aan AFP.

 1. “Er zijn vier Russische tanks nodig om een Leopard te vernietigen”: Poetin heeft dus maar één optie
  77

  “Er zijn vier Russische tanks nodig om een Leopard te vernieti­gen”: Poetin heeft dus maar één optie

  De westerse tankleveringen aan Oekraïne zetten Rusland onder druk. Maar is het niet too little, too late? De westerse Leopard 2-tanks mogen dan wel superieur zijn aan de Russische tegenhangers, Poetin van zijn kant zal de macht van het getal laten spreken. Rusland heeft nog meer dan 10.000 tanks in voorraad - al dan niet in bedenkelijke staat - en het land beschikt bovendien over ‘s werelds grootste tankfabriek. “Treinen met honderden nieuwe gepantserde gevechtsvoertuigen rollen Oekraïne binnen.”
 2. PORTRET. Afghanistans beroemdste vrouw, die eigenlijk niet op de foto wilde
  PREMIUM

  PORTRET. Afghanis­tans beroemdste vrouw, die eigenlijk niet op de foto wilde

  Er zijn weinig mensenlevens die zo hard beïnvloed werden door één enkele foto als dat van Sharbat Gula. Zij is het Afghaanse meisje dat in 1985 op de cover van National Geographic verscheen. Het is aan die beroemdheid te danken dat ze deze week naar Europa mocht komen om aan de taliban te ontsnappen. Maar wou ze dat wel? En was die vlucht ook nodig geweest als haar doordringend groene ogen nooit aan de wereld waren getoond? Dit is het verhaal van een vrouw die eigenlijk niet wou poseren — en liever niet beroemd was geweest.