Weeskinderen van jihadisten overgedragen aan België, Vlaams Belang vraagt regering om tekst en uitleg
De Koerdische autoriteiten in Syrië hebben vijf weeskinderen uit gezinnen van jihadisten aan een Belgische delegatie van Buitenlandse Zaken overgedragen. Ook een meisje dat net meerderjarig geworden is, komt naar ons land. Vlaams Belang wil dat de regering zo snel mogelijk meer uitleg geeft in het parlement over die beslissing. “Ze komt haar eigen afspraken niet na”, klinkt het.
Delen per e-mail
“De overdracht gebeurde in Aïn Issa in het noorden van Syrië, op vraag van de Belgische regering”, twitterde Abdelkarim Omar als hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Koerdische autoriteiten.
Aan de beslissing ging een grondig onderzoek vooraf van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Onder meer de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD worden genoemd.
De vijf minderjarigen verbleven helemaal alleen in het kamp en werden als wees beschouwd. Daarom kwamen ze in aanmerking voor repatriëring. Het gaat volgens VRT NWS onder meer om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar. Hun moeder uit Brussel nam hen in 2014 mee naar het kalifaat. Een vierde zoon kwam bij IS in Syrië om het leven, net als de vader van de jongste twee kinderen en de moeder.
Bij één kind was er eerst onduidelijkheid over de vader, maar die blijkt gewoon in België te verblijven. Het kind was destijds door zijn moeder ontvoerd en verbleef nu alleen in het kamp, zonder ouders.
De twee andere minderjarige kinderen zijn een meisje van 10 en haar broer van 14. Hun vader werd in 2015 doodverklaard en hun moeder zou in 2017 overleden zijn. De grootouders van de kinderen proberen hen al geruime tijd terug naar België te halen.
Het achttienjarige meisje werd als jonge tiener door haar vader ontvoerd om aan een IS-strijder uitgehuwelijkt te worden. Ze zou zwaar getraumatiseerd zijn en psychologische hulp nodig hebben. Haar moeder heeft België nooit verlaten.
Discussie
Ondertussen is oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) helemaal niet te spreken over het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak heeft gesloten. Francken betwijfelt sterk of de ‘Belgische’ kinderen in de kampen geen ouders meer hebben. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.
“Het is totaal onduidelijk wat in die kampen aan de hand is. Hoeveel vrouwen (moeders, red.) leven nog? Hoeveel strijders leven nog? De ouders van die kinderen zijn weg, maar komen dan plots terug... Dat het wezen zijn, geloof ik niet”, aldus Francken. “Als expert weet ik dat we alles met een ongelooflijke korrel zout moeten nemen.”
Volgens Francken zal niet alleen blijken dat de betrokken kinderen helemaal geen weeskinderen zijn, maar zal België op basis van rechtspraak verplicht worden om ook hun moeders terug te nemen. “En dan zeg ik neen.” Op de opmerking dat de N-VA destijds mee het principe goedkeurde dat IS-kinderen jonger dan tien jaar naar België mogen terugkeren, antwoordde Francken dat het standpunt van zijn partij gewijzigd is na een aantal juridische uitspraken ter zake. “Als die moeders meekomen, willen wij ze niet”, aldus Francken.
Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde op Francken dat de N-VA’er uitspraken doet over een dossier waarover hij geen informatie heeft en dat na een analyse door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten het licht op groen kon worden gezet voor de repatriëring van zes kinderen die in België geboren zijn en die effectief geen ouders meer hebben. “Wij laten die kinderen niet creperen”, zei hij.
Vlaams Belang wil uitleg
Vlaams Belang wil dan weer dat de regering in lopende zaken in het parlement uitleg geeft over de beslissing om de kinderen terug te halen. “De regering heeft in deze aangelegenheid in het verleden beslist dat er enkel sprake kon zijn van het terughalen van kinderen tot 10 jaar. Bovendien zouden de Belgische autoriteiten zelf op geen enkel vlak actief optreden om deze kinderen terug naar dit land te krijgen”, zegt de partij in een persbericht.
“Volgens de berichten die de ronde doen, blijkt echter dat er van de zes kinderen die zouden worden terug gehaald, er twee 14-jarigen zouden zijn en zelfs een meerderjarige persoon van 18 jaar. Bovendien ziet het er wel degelijk naar uit dat de Belgische administratie actief optreedt om deze personen naar dit land over te brengen”, klinkt het verder.
“Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de regering in lopende zaken hier haar boekje te buiten gaat”, aldus verkozen Kamerlid voor Vlaams Belang Barbara Pas. “Zij is in alle geval aan het parlement dringend tekst en uitleg verschuldigd over alle stappen die zij en de administratie in deze aangelegenheid hebben ondernomen en om welke personen het precies gaat.”
Vlaams Belang zal “zodra dit mogelijk is, met spoed vragen” dat de commissie van Buitenlandse Betrekkingen daarover samen wordt geroepen. “Het mag wat ons betreft duidelijk zijn dat hiermee een gevaarlijk spel wordt gespeeld en dat het welzijn van enkele kinderen, hoe delicaat dit ook is en hoe jammer dat ook voor deze kinderen is, niet opweegt tegen de veiligheid van de hele samenleving”, zegt Pas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Chinese man moet ex-vrouw 6.500 euro betalen omdat hij niet meehielp in het huishouden
Een Chinese echtscheidingsrechtbank heeft een man verplicht om zo’n 6.500 euro te betalen aan zijn ex-vrouw, omdat hij niet meehielp in het huishouden. Bovendien liet de man de opvoeding van zijn kind vaak volledig over aan zijn vrouw. Dat meldt de Britse krant The Guardian. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
-
Belg (55) opgepakt in Spanje: man probeerde dierenarts te wurgen toen die zijn hond euthanaseerde
De Spaanse politie heeft in Malaga een Belg (55) opgepakt die gezocht werd voor poging tot moord. De man werd in ons land veroordeeld tot 15 jaar cel. Tijdens een bezoek aan de dierenarts om zijn hond te laten euthanaseren, probeerde hij met een broeksriem zijn dierenarts te wurgen. De vrouw kon echter ontsnappen en alarm slaan. -
Waarom geven sommige banken nog meer dan 0,11%?
-
Parlement Venezuela roept op tot uitzetting van EU-ambassadeur
Het Venezolaanse parlement, gedomineerd door de partij van president Nicolas Maduro, heeft de regering dinsdag lokale tijd gevraagd de ambassadeur van de Europese Unie uit te zetten. Het gaat om een reactie op de sancties die de EU uitvaardigde tegen 19 toplui van het regime van de president. -
Francken betwijfelt of IS-kinderen die worden teruggehaald wel wezen zijn
Het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak heeft gesloten om zes IS-kinderen terug te halen uit Syrische gevangenkampen zindert na. De Belgische regering met toen nog N-VA aan boord, besliste in 2017 dat kinderen van IS-strijders jonger dan tien jaar in principe kunnen terughaald worden naar ons land. N-VA bij monde van oud-staatssecretaris Theo Francken wijzigt haar standpunt nu en is gekant tegen de op stapel staande repatriëring.
118 reacties
André Vermaelen
Cecarine De Smet
Gino Denil
Robert Croux
LEO SCHAUWERS