"We waarschuwden hen voor de straling, maar ze luisterden niet": Russische troepen kampeerden in Tsjernobyl maand in radioactief bos
Roekeloos. Zo omschrijft het personeel van de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl het gedrag van de Russische troepen die meer dan een maand de nucleaire site bezetten en vorige week de aftocht bliezen. Ze verstoorden de aangetaste grond met hun zware tanks, groeven loopgraven, bouwden bunkers en kampeerden een maand lang in een radioactief bos.
De Russische troepen trokken op 24 februari de nucleaire exclusiezone binnen, die zich over een straal van 30 kilometer uitstrekt rond de plaats van de kernramp in 1986. Het gebied wordt beschouwd als een van de meest toxische plaatsen ter wereld, maar dat leek de Russen niet te deren.
Met hun tanks en bulldozers deden ze het stof van de bodem opwaaien en ze zetten zich aan het graven in de vervuilde grond. Hoewel de achtergrondstraling niet veel gevaar oplevert en te vergelijken is met een vlucht in een vliegtuig op grote hoogte, zijn er onzichtbare hotspots waar het stralingsniveau duizend keer hoger is.
Loopgraven
Een heel netwerk aan loopgraven en bunkers verscheen en dat was ook het geval in het beruchte Rode Woud. Dat is genoemd naar de kleur die de bomen aannamen na de kernramp in 1986, toen het bos een groot deel van de straling opving en afstierf. Nog altijd is het een van de gebieden met de meeste ioniserende straling ter wereld. En ruim 90 procent van de radioactiviteit zou in de grond zitten.
“We waarschuwden hen om dat niet te doen, dat het gevaarlijk was, maar ze luisterden niet”, getuigt het hoofd van de veiligheid van de voormalige kerncentrale, Valeriy Simyonov, in een interview met de krant ‘The New York Times’. “Ze vielen gewoon binnen en deden wat ze maar wilden.”
Zo zou een Russische soldaat in een afvalopslagplaats een bron van Kobalt-60 (een relatief onstabiele radioactieve isotoop van kobalt) vastgenomen hebben met zijn blote handen. Volgens Simyonov stelde hij zichzelf daarbij in enkele seconden bloot aan zo veel straling dat de Geigerteller (die straling meet) tilt sloeg. Het is niet duidelijk wat er nadien met de soldaat is gebeurd.
De Russische troepen zouden zich door hun roekeloze acties mogelijk blootgesteld hebben aan schadelijke doses radioactiviteit. Hoewel er geen grote lekken werden vastgesteld, tonen metingen door satellieten aan dat de straling op de site momenteel hoger is dan vóór de Russen er binnen vielen.
Volgens internationale nucleaire experts werden geen gevallen van stralingsziekte gemeld bij de Russische soldaten, maar potentiële gezondheidsproblemen en kankers ontwikkelen zich soms maar jaren later.
Terugtrekking
Bij hun terugtrekking uit het gebied bliezen de Russen nog een brug op in de exclusiezone en zouden ze talrijke antipersoonsmijnen en boobytraps gelegd hebben rond de voormalige kerncentrale. Twee Oekraïense soldaten zijn afgelopen week al op een mijn gestapt volgens de Oekraïense regering.
LEES OOK: INTERVIEW. Luitenant-generaal Marc Thys: “De Russen behandelen mensen erger dan dieren. Zélfs hun eigen mensen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Drank, drugs en diarree”: Duitse diplomaat vertelt in zijn verklaring wat voorafging aan dood Belgische echtgenoot
De Duitse diplomaat Uwe Herbert H. (62) beweert dat zijn Belgische echtgenoot Walter Henri Biot (53) er slecht aan toe was voor zijn dood in Brazilië. Dat blijkt uit zijn verklaring bij de politie. Daarin geeft de Duitse consul, die wordt verdacht van moord, zijn versie van de uren die voorafgingen aan het verdachte overlijden. Die zien er niet bepaald rooskleurig uit. -
Tweakers
Deze drie laptops kan je nu nog aan een soldenprijs kopen
De soldenperiode mag dan wel voorbij zijn, op vlak van technologie zijn er nu nog heel wat koopjes te doen. Wil je nog een laptop in de uitverkoop scoren? Expert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten en welke modellen de moeite waard zijn. -
Qantas vraagt managers om te werken als bagageafhandelaar
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft leidinggevenden opgeroepen om de volgende drie maanden te werken als bagageafhandelaar. De maatschappij is op zoek naar minstens 100 vrijwilligers op de luchthavens van Sydney en Melbourne. -
-
Hongaarse premier Viktor Orbán uit zee gered
De Hongaarse premier Viktor Orbán is tijdens een vakantiereis in Kroatië gered uit de Adriatische Zee, zo meldt een lokale krant. "Zijn rubberboot was stuk gegaan, dus heb ik hem, zijn vrouw en een lijfwacht aan wal gebracht", zei journalist Boris Vrkic aan de krant Slobodna Dalmacija. Hij bezorgde de krant een foto van de 59-jarige Orban en hemzelf, samen in de boot. -
HLN Shop
Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrinker ben jij?
De Belg gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag En dat is helemaal niet ongezond. In lage dosissen zou cafeïne het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en huidkanker verminderen. Met zijn allen aan de koffie dan maar! Je kan het veelzijdige goedje op talloze manieren serveren en ook de zetwijze heeft een grote invloed op de smaak. Hoe bereid jij je favoriete kopje? HLN Shop zocht voor ieder type koffieslurper een bijpassend koffiezetapparaat. -
Celebrities
Russische sancties ook voelbaar in Hollywood: gedaan met luxefeestjes op superjachten van oligarchen
Jarenlang gingen massa’s Hollywoodsterren en andere -beroemdheden schaamteloos op vakantie aan boord van decadente Russische luxejachten. Nu die door de oorlog in Oekraïne één voor één in beslag worden genomen om de oligarchen te raken waar het pijn doet, lijkt het einde van een tijdperk aangebroken. Dit zijn de peperdure jachten waar de sterren maar wat op ontspanden, en dit is hoeveel ze daarvoor moesten ophoesten. -
Nederlander (20) zwaargewond na duik in leeg Grieks zwembad
Een 20-jarige Nederlander is zwaargewond geraakt na een duik in een leeg zwembad in Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. De man werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht.