Russische militaire voertuigen in de buurt van Marioepol
Volledig scherm
Russische militaire voertuigen in de buurt van Marioepol © AP

"We kunnen niet winnen": Russische veteranen spreken zich uit tegen de oorlog

Ze hebben gediend in het Russische leger en gevochten in Afghanistan en Tsjetsjenië. Ze noemen de oorlog in Oekraïne een “onrechtvaardige aanval” op een kleinere buur. Oorlogsveteranen roeren zich en kijken kritisch naar de invasie én het Kremlin: “Poetin heeft omstandigheden gecreëerd waarin we niet kunnen winnen.”

32 reacties

 • Jan Van Bavel

  2 maanden geleden
  Er is maar één schuldige en die moet per direct verdwijnen, dan is de oorlog voorbij.
 • johanneke li

  2 maanden geleden
  Ik hoop dat putin voor zijn verjaardag een moment van "helderheid" beleeft en tot het besef komt dat rusland de oorlog niet kan winnen en zo snel mogelijk gestopt moet worden!
 • Eddy DESMET

  2 maanden geleden
  Een oorlog win je nooit. Elk mensenleven dat het gevolg is van oorlogsgeweld, is een verlies van onschatbare waarde.
 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Er komt meer en meer open Russische kritiek op het gebeuren, maar opvallend nooit rechtstreeks op de persoon Poetin zelf. Deze gaat tijdens de militaire winterpauze in Oekraïne niet stilzitten. Er zijn nog de internetkabels, de satellieten, ... Het is vandaag Poetins verjaardag. Eens kijken wie zijn kaarsjes hij gaat uitblazen.
 • Michel Helders

  2 maanden geleden
  emmanuel veraart denk je echt dat in democratische landen de VS marionetten in het zadel zet? Zelensky is ook democratisch verkozen, je kan niet voor de VS zijn , en door de VS zijn er inderdaad oorlogen geweest, maar zonder de VS hadden we nog véél meer oorlogen gehad.. nu houden bepaalde landen zich nog in dankzij de VS., want die willen vrede om handel te kunnen drijven
 1. Franse baguette, Belgische kermistraditie en Cubaanse rum weldra immaterieel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkenningen

  Franse baguette, Belgische kermistra­di­tie en Cubaanse rum weldra immateri­eel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkennin­gen

  De komende week buigen enkele experten van Unesco zich over een lijst van producten en gerechten die een erkenning willen als immaterieel erfgoed. Het Comité voor Cultureel Immaterieel Erfgoed van Unesco, dat voorgezeten wordt door Marokko, heeft 56 aanvragen voorliggen. Onder meer kermisfeesten in Frankrijk en België, de lichte Cubaanse rum en de Franse baguette hebben een aanvraag ingediend.
 2. Satellietbeelden tonen Oekraïne in het donker door ernstige stroompannes na Russische raketaanvallen

  Satelliet­beel­den tonen Oekraïne in het donker door ernstige stroompan­nes na Russische raketaan­val­len

  Satellietbeelden van het ruimteagentschap NASA tonen de zware impact van de Russische raketaanvallen op Oekraïne en de stroomtekorten die daarmee gepaard gaan. Terwijl alle andere Europese landen op de foto duidelijk verlicht zijn, bevindt Oekraïne zich letterlijk en figuurlijk in de duisternis. In het land zitten miljoenen gezinnen momenteel zonder elektriciteit doordat de energievoorzieningen er de voornaamste doelwitten van het Russische leger zijn.
 1. “Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?
  PREMIUM

  “Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”: wat is een tactisch kernwapen en hoeveel heeft Rusland er zo?

  Russisch president Vladimir Poetin voert de nucleaire dreiging op. Eerder deze week meldden verschillende internationale media dat Rusland een nucleaire trein richting Oekraïne stuurt. Volgens experts is in het opbod van militaire escalatie de volgende stap een kernproef. En wanneer het bestaan van het ‘moederland’ in gevaar komt, is volgens de Russische militaire doctrine de ultieme stap het inzetten van een tactisch kernwapen. Maar wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? Hoeveel schade kan het aanrichten? En heeft ook België nog wapens achter de hand? Een overzicht van de zes meest gestelde vragen.