Een vestiging van Mediamarkt in Berlijn, ter illustratie.
Volledig scherm
Een vestiging van Mediamarkt in Berlijn, ter illustratie. © Getty Images

“We hebben hackers gehackt”: Europese en Amerikaanse autoriteiten infiltreren bij cybercriminelen van Hive

De cybercriminelen die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de aanval op winkelketen Mediamarkt kregen een forse klap toegediend na een actie van een internationale coalitie van politiediensten. Onder andere Europol, de FBI en de Duitse federale politie konden na infiltratie de digitale infrastructuur van hackersgroep Hive neerhalen. Daardoor zou zo’n 120 miljoen euro aan ransomwarebetalingen zijn vermeden, melden de autoriteiten donderdagnamiddag.

8 reacties

 • bart vansteenkiste

  3 weken geleden
  ik snap echt niet dat op vandaag bedrijven of particulieren dit nog tegen komen , dat betekend dat ze totaal geen verstand hebben van computers , mijn systemen op linux zowel computers als servers maken om het uur een hele backup van de schijven en dumpen die in een snapshot , van een hardeschijf van 12 terabyte , en telkens er een nieuwe snapshot bijkomt verwijderd hij de oudste , en kan ik zonder probleem het snapshot terug zetten , kwestie van kennis jongen..
 • Marjan Frankie

  2 maanden geleden
  Nicky bud, als je om de 10 minuten een back-up neemt infesteer je uw eigen back ups ... Doe dit dagelijks dan heb je een goed werkend systeem en idd ontkoppeld van uw netwerk maar een image is zeker niet het juiste , wel het snelste maar heeft risico's
 • Filip Vanlaeken

  2 maanden geleden
  Bitcoin dus weeral. De ideale munt voor grote criminelen. Dat onze ministeries dat niet verbieden werkt criminaliteit in de hand.
 • Jan van Heijst

  2 maanden geleden
  En hopelijk al hun rekeningen ook terug leeggehaald
 • Guy Sevenants

  2 maanden geleden
  Eindelijk weerwerk.
 1. “Cyberaanval kost Antwerpen tientallen miljoenen”: grotere financiële klap dan corona en Oekraïense vluchtelingencrisis samen
  PREMIUM
  Antwerpen

  “Cyberaan­val kost Antwerpen tientallen miljoenen”: grotere financiële klap dan corona en Oekraïense vluchtelin­gen­cri­sis samen

  De financiële gevolgen van de grootschalige hacking van begin december zullen groot zijn voor de stadskas. De misgelopen parkeerretributies en inkomsten uit de lage-emissiezone – samen goed voor 2 miljoen euro – zijn daarvan dan nog een klein deel. “Een precies bedrag is zeer voorbarig, maar het zal wel over tientallen miljoenen gaan”, luidt het. Komen er nieuwe besparingen aan in Antwerpen?
 2. Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten
  Play

  Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten

  Een opvallende nieuwe trend onder criminelen die Belgen online proberen op te lichten. Safeonweb, de instantie van de federale overheid die informeert over digitale veiligheid, waarschuwt voor phishingpogingen aan de hand van QR-codes. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021. Cyberexpert Tim Cools geeft in de video hierboven concrete tips om phishingpogingen te herkennen: “Het is altijd iets vreemds.”