Amsterdamse gracht kleurt plotseling groen
Volledig scherm
Amsterdamse gracht kleurt plotseling groen © Twitter

Water in de Amsterdamse gracht kleurt plotseling groen

Het water van enkele grachten in Amsterdam heeft gisteren plotseling een felgroene kleur gekregen. “Wat is er gebeurd”, vragen sommigen zich af op Twitter.

 1. Alarmerende PFAS-vervuiling in Westerschelde: vissen overschrijden tot 813 keer de norm, maar ook Antwerps kraantjeswater gevaarlijk dicht bij norm
  PREMIUM

  Alarmeren­de PFAS-vervuiling in Wester­schel­de: vissen overschrij­den tot 813 keer de norm, maar ook Antwerps kraantjes­wa­ter gevaarlijk dicht bij norm

  In opdracht van milieuorganisatie Grondrecht onderzocht de Vrije Universiteit van Amsterdam vissen, zeegroente en oppervlaktewater uit de Westerschelde op meer dan veertig PFAS-stoffen. Het is de eerste keer dat zo’n grootschalig onderzoek gebeurt. ‘Het Laatste Nieuws’ kon de resultaten al inkijken en ze zijn op z’n minst onrustwekkend te noemen. Alles in de Westerschelde is gigantisch vervuild met PFAS. Maar ook het Antwerpse kraantjeswater haalt nauwelijks de norm. “Dit is een wake-upcall.”
 2. Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?
  PREMIUM

  Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?

  Nederland voert opnieuw een harde lockdown in. De grote boosdoener? De omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT), te vergelijken met onze expertengroep GEMS, vroeg om vrijwel alles op slot te doen. Enkel de essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten mogen open blijven. “Je kan toch moeilijk bij elke nieuwe variant een lockdown in het leven roepen”, reageert viroloog Steven Van Gucht.