Russische pantserwagens op een snelweg op de Krim, een schiereiland van Oekraïne dat in 2014 door Poetin werd geannexeerd.
Volledig scherm
Russische pantserwagens op een snelweg op de Krim, een schiereiland van Oekraïne dat in 2014 door Poetin werd geannexeerd. © AP

Wat zou een oorlog betekenen voor ons Belgen? Het conflict tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd in 8 vragen en antwoorden

De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Jake Sullivan, waarschuwde dat Rusland “op elk moment” Oekraïne kan binnenvallen. Volgens Sullivan is het “zeer, zeer goed mogelijk” dat Rusland de invasie al voor het einde van de Olympische Winterspelen in China, die op 20 februari klaar zijn, uitvoert. Waarom drijft Rusland de spanning op? Wat doen de bondgenoten van Oekraïne? En wat zou een oorlog betekenen voor ons land? Op onder andere die vragen geven we je in dit stuk antwoorden.

 1. Marc beleeft de mogelijk invasie in Oekraïne vanuit Rusland: “Sancties zullen niet enkel invloed hebben op Rusland, maar ook op Europa”
  Play

  Marc beleeft de mogelijk invasie in Oekraïne vanuit Rusland: “Sancties zullen niet enkel invloed hebben op Rusland, maar ook op Europa”

  Marc Hesbain woont ondertussen bijna vier jaar in Sint-Petersburg en volgt de situatie in Oekraïne op de voet. Volgens hem zal het niet snel tot een invasie komen, aangezien Rusland dat niet kan volhouden. Al zijn de gevolgen van een mogelijke invasie toch niet te onderschatten volgens Marc: “Maar dat zal niet alleen invloed hebben op Rusland, ook Europa zal daar evenzeer onder lijden.”
 2. Finland kondigt aan dat het lidmaatschap bij NAVO aanvraagt, ook regeringspartij van Zweedse premier is nu voorstander van toetreding
  67

  Finland kondigt aan dat het lidmaat­schap bij NAVO aanvraagt, ook regerings­par­tij van Zweedse premier is nu voorstan­der van toetreding

  De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. “Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan”, zei Niinistö. Ook buurland Zweden lijkt nu dezelfde kant op te gaan. De sociaaldemocratische regeringspartij in Zweden van premier Magdalena Andersson heeft zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO.
 1. LIVE. Rusland erkent onafhankelijkheid hele Donbass-regio - Biden: “Wie gaf Poetin in godsnaam het recht om landen uit te roepen op buitenlands territorium?”

  LIVE. Rusland erkent onafhanke­lijk­heid hele Don­bass-re­gio - Biden: “Wie gaf Poetin in godsnaam het recht om landen uit te roepen op buiten­lands territori­um?”

  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder. • Poetin erkent de pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne als onafhankelijk. • Duitsland heeft beslist om de certificering van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten. Volgens de Russische ex-president Dmitri Medvedev zal dat in Europa binnenkort leiden tot een verdubbeling van de gasprijs • Poetin verklaart de vredesakkoorden van Minsk “dood”. Hij krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering Volg de laatste ontwikkelingen omtrent in onze liveblog. Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
 2. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.