Volledig scherm
© AFP

Wat mogen we verwachten van de nieuwe Amerikaanse president?

Intussen weten we wie aan het langste eind trok: Donald Trump. Maar in wat voor wereld zijn we wakker geworden? Waarop zal de nadruk liggen in het beleid van president Trump? We zetten de belangrijkste standpunten op een rij.

 1. Wat overhaalde Amerikanen om voor Trump te stemmen?

  Wat overhaalde Amerikanen om voor Trump te stemmen?

  Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. De New Yorker heeft het Amerikaanse politieke systeem in twee jaar tijd fundamenteel veranderd. Ja, er was de laattijdige ophef rond het nieuwe FBI-onderzoek naar Hillary Clinton, of de forse verhoging van de Obamacare-ziektekostenpremies die kiezers, met name zwevende kiezers, vlak voor de stembusgang mogelijk op andere gedachten bracht. Maar Trump had z'n overwinning al veel langer dan dat verzekerd. Onze reporter Jelle Brans sprak de voorbije weken met verschillende Amerikanen en zag hoe zijn aanhang groeide.
 2. Woord voor woord: de overwinningsspeech van Donald Trump
  Play
  Video

  Woord voor woord: de overwin­nings­speech van Donald Trump

  De overwinningsspeech van Donald Trump was niet alleen voor elke Trump-aanhanger of Republikein bedoeld, het was een overwinningsspeech voor alle Amerikanen, zelfs voor de Democraten en Hillary Clinton. Om 9 uur Belgische tijd sprak de nieuwe president van Amerika zijn aanhangers toe in het Hilton Hotel in New York. Trump hanteerde duidelijk een zachtere stijl dan we van hem gewoon zijn. Hij gooide zelfs met bloemetjes naar zijn tegenstandster en liet meermaals verstaan de president te willen zijn van alle Amerikanen.
 1. 119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpaleis
  Play

  119 artiesten treden op tijdens 24 UUR LIVE in het Sportpa­leis

 2. Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogtevrees
  Play

  Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogte­vrees