Wat moet er nu nog gebeuren voor we de winnaar kennen? Een overzicht
Kan het nog spannender? In Pennsylvania heeft Joe Biden de leiding overgenomen van Donald Trump. Allicht zullen de staat en zijn 20 kiesmannen dus alsnog naar Biden gaan, en ook in Georgia heeft hij de de leiding overgenomen. In die laatste staat is het verschil echter zo nipt, dat een hertelling er onafwendbaar lijkt. In het Kiescollege leidt de Democraat voorlopig de dans met 253 kiesmannen, tegenover 214 voor Trump. Wie springt als eerste over de magische grens van 270? We zetten alle scenario's en de huidige stand van zaken op een rijtje.
Delen per e-mail
Amerikaanse media waaronder The New York Times hebben in totaal zes staten nog niet aan een van beide kandidaten toegewezen. Van die zes is het enkel in Alaska nu wel al met grote zekerheid te zeggen dat Trump er zal winnen, omdat de staat altijd Republikeins stemt. Alaska levert met zijn kleine bevolking echter maar drie kiesmannen op, dus daarmee komt de president nog altijd maar aan 216.
Nagelbijten blijft het nog in vijf staten, met in totaal 68 kiesmannen: Pennsylvania (20), Georgia (16) en North Carolina (15) in het oosten, en Arizona (11) en Nevada (6) in het westen.
Pennsylvania
Pennsylvania, waar 20 kiesmannen te rapen zijn, heeft een sleutelrol in deze verkiezingsstrijd. Voor Trump is de staat absoluut noodzakelijk om aan de vereiste 270 kiesmannen te raken. Biden, die nog 17 kiesmannen nodig heeft, is zeker van de overwinning als hij Pennsylvania binnenhaalt. Trump lag lange tijd op kop, maar Biden heeft de leiding bij de laatste update overgenomen. Het verschil bedraagt nu 9.027 stemmen: 3.301.176 of 49,4 procent voor Biden versus 3.292.149 of 49,3 procent voor Trump, maar er moeten nog 5 procent van de stemmen geteld worden.
Vermits het nu enkel nog om poststemmen gaat, zal de voorsprong van Biden naar alle verwachting nog groter worden. Ook vanuit het Democratische bastion Philadelphia verwacht Biden nog veel heil. Tegen 19 uur vrijdagavond (Belgische tijd) wordt een nieuwe update verwacht, die eventueel zal volstaan om de overwinning aan Biden toe te schrijven. Het campagneteam van Trump trekt er zich alvast niets van aan en claimde de zege eerder al, met nog 11 procent van de overblijvende stemmen te gaan.
In de staat kunnen per post gestuurde stemmen tot drie dagen na de verkiezingsdag nog worden geaccepteerd. Ze moeten dan wel op tijd op de post zijn gedaan. Pennsylvania is een van de staten waar het team van Trump een rechtszaak heeft aangespannen om het tellen van de stemmen te laten stilleggen. Ook kan nog een hertelling plaatsvinden als het verschil tussen de kandidaten uiteindelijk erg klein is.
Arizona en Nevada
Voor Biden zijn er ook nog andere scenario’s mogelijk, mocht hij in Pennsylvania toch niet winnen. Alle ogen zijn daarbij gericht op Arizona en Nevada. Arizona is goed voor elf kiesmannen, Nevada levert er zes op, de rekening zou dus exact kloppen. Als Trump alle andere staten wint, blijft hij uiteindelijk steken op 268.
Arizona kleurt op dit moment nog blauw, maar Trump blijft wel inlopen. Nadat 92 procent van de stemmen geteld zijn, heeft Biden daar een voorsprong van zo’n 43.000 stemmen op Trump (1.560.347 versus 1.516.778 of 50,0 procent versus 48,6 procent). Gisteren stond Biden nog 70.000 stemmen voor.
Sommige media hebben Biden op basis van die score wel al tot winnaar uitgeroepen, maar andere grote nieuwszenders zijn nog terughoudend.
In Nevada liggen de kandidaten voorlopig nog dichter bij elkaar, met 604.251 voorkeurstemmen voor Biden (49,4 procent) en 592.813 stemmen voor Trump (48,5 procent). In totaal is hier 89 procent van de stemmen geteld. De meeste stembiljetten die nu nog verwerkt moeten worden, zouden per post zijn verstuurd.
Georgia en North Carolina
Ook in de zuidelijke staat Georgia, die ooit diep Republikeins was, ligt Biden nu na een bloedstollende race momenteel op kop, maar het is er ondertussen wel een echte thriller. Er moeten op dit moment nog ruim 4.000 stemmen geteld worden. Voorlopig haalt Biden 2.450.117 stemmen (49,4 procent), Trump haalt er 2.448.538 (49,4 procent). Die laatste moet winnen in Georgia om nog een kans te maken op de eindoverwinning.
Omdat het verschil tussen de twee kandidaten zo klein is, zal er naar alle waarschijnlijkheid een hertelling georganiseerd worden. De uitslag daarvan wordt dan verwacht tegen eind november.
In North Carolina (15 kiesmannen) heeft Trump met een verschil van 1,4 procent nog iets meer ademruimte, en de verwachting is dat Biden het er niet zal halen met de nog te tellen stemmen. Voorlopig ligt Biden achter met 48,6 procent tegenover 50 procent voor Trump, met 95 procent getelde stemmen.
In North Carolina kunnen poststemmen die uiterlijk op 12 november binnenkomen nog worden meegeteld, vooropgesteld dat ze op tijd zijn verstuurd. Dat betekent dat een volledig resultaat nog even op zich kan laten wachten.
Al voor Biden: Michigan en Wisconsin
Biden is door meerdere grote media uitgeroepen tot winnaar in de noordelijke staat Michigan (16 kiesmannen). Toen circa 99 procent van de stemmen was geteld, stond hij voor met 50,3 procent tegen 48,1 procent. Het team van Trump is naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen te laten stilleggen.
In de belangrijke swingtaat Wisconsin is 99 procent van de stemmen geteld. Het verschil tussen Trump en Biden is minder dan een procent. De president zou kunnen rekenen op 48,8 procent van de stemmen, zijn rivaal Biden op 49,4 procent. Amerikaanse media hebben Biden al aangewezen als winnaar. Het team van Trump eist een hertelling.
Conclusie
Biden heeft dus aan één extra (Pennsylvania) of twee extra (Arizona en Nevada) staten genoeg om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Trump heeft er minstens vier nodig: Pennsylvania (20 kiesmannen, brengt hem op 234), Georgia (16 kiesmannen, brengt hem op 250), North Carolina (15 kiesmannen, brengt hem op 265) en minstens Nevada (6 kiesmannen, brengt hem op 271).
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Professor Criekemans over speech Joe Biden: “Inclusie was thema van inauguratie”
In zijn eerste toespraak sinds zijn beëdiging sprak Joe Biden woorden van verbinding, terwijl hij de grote uitdagingen erkent waar het land voor staat. Dat ziet ook Amerikakenner David Criekemans. “Het ging duidelijk over inclusie en empathie.” -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
-
QUIZ QUIZ. Wat weet jij over nieuwe president Joe Biden?
Joe Biden heeft de ambtseed afgelegd en is de 46e president van de Verenigde Staten. -
PREMIUM
Waarom de Amerikanen ook nu weer massaal op Donald Trump hebben gestemd
Wat de definitieve uitslag ook wordt, Donald Trump heeft na vier jaar nog altijd ongeveer evenveel kiezers achter zich. Conclusie van veel Europeanen: “Wat zijn die Amerikanen dom.” Maar is dat wel slim, zo’n veralgemening? Om te beginnen heeft de helft van Amerika niét op Trump gestemd. En wie dat wel heeft gedaan, is niet noodzakelijk een fan van de man zelf, maar misschien wel van zijn rechtse politiek. En die scoort overal in het Westen goed, ook bij ons. Bovendien hielden massa’s Amerikanen op het einde van de maand meer over dan onder Obama — en ook dát zou hier hopen stemmen opleveren. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Dit voorspelt topeconoom voor ambtstermijn Joe Biden: “Geweld, opstanden en cyberaanvallen”
De Amerikaanse topeconoom Nouriel Roubini vergaarde wereldfaam door de kredietcrisis te voorspellen. In de zomer van 2020 voorzag hij dat Donald Trump de verkiezingen zou verliezen én zijn aanhangers zou ophitsen om in het verweer te komen tegen de uitslag. Beide voorspellingen zijn eveneens uitgekomen. Nu laat Roubini in het invloedrijke weekblad Der Spiegel zijn licht schijnen over de ambtstermijn van Joe Biden. Wat mogen we verwachten?
55 reacties
Ruud Eisden
Eddy De Waele
Luis Catorce
Karolien Swartele
Fons Dewaele